Menü Bezárás

Így sütheted meg legegyszerűbben a legjobb házi kenyeret

Eleged van már a bolti kenyérből, ami valljuk be már nem olyan, mint régen volt? Megmutatom hogyan süthetsz magadnak egyszerűen házi kenyeret úgy, hogy se kenyérsütő gépre nincs szükséged, és még dagasztanod sem kell! Ráadásul ezt bármelyik munkanapon is el tudod készíteni, hiszen nem sok időt vesz igénybe.

Kenyér formára sincsen szükséged, csak elég egy jénai tál vagy egy vas vagy fém anyagból készült edény, amin semmilyen műanyag, azaz éghető rész nincs. A hozzávalókról pedig ne is beszéljünk, hiszen az összes megtalálható minden háztartásban, semmi különleges összetevőt nem tartalmaz. A legjobb az egészben, hogy pontosan tudod, hogy mit eszel, hogy miből készül és sokkal frissebb és tartalmasabb, mint bármelyik bolti kenyér. Ilyen házi kenyeret már nem kapsz sehol!

Ez a legjobb és legegyszerűbb recept!

Hozzávalók:

2 csésze liszt

1 kiskanál tengeri só

1 csésze langyos víz

1 kiskanál cukor

1 kiskanál száraz élesztő

1 evőkanál szobahőmérsékletű vaj

Elkészítése:

A cukrot a vízzel keverd el egy tálban addig, míg teljesen fel nem oldódik. Ezután szórd bele az élesztőt, de azt már nem kell keverni, csak hagyni, hogy felhabosodjon. Ez kb tíz percet igénybe vesz, addig ne is nyúljunk hozzá.

Egy másik tálban közben keverd össze a lisztet a sóval és amikor az élesztő már felhabzott, akkor jó alaposan gyúrd össze vele. Amikor szép egyenletesre eldolgoztad, összegyúrtad, akkor fedd le egy konyharuhával és hagy szobahőmérsékleten kb 1 órán át pihenni.

A sütőt melegítsd elő, kenj ki egy vagy több hőálló edényt vajjal (jénai vagy egy fém lábas), majd tedd bele a tésztát. Egy kicsit szúrkáld meg a tetejét villával.

A meleg sütő közelében még hagyd kelni kb 30 percig. Ezután beteheted a sütőbe 15 percig magasabb hőfokon, majd még 15 percig alacsonyabb hőfokon, hogy jól átsüljön a belseje is. Miután kivetted és felvágnád, hagyd állni még 15 percig, hogy könnyebb legyen a szeletelése.