Menü Bezárás

Ijesztő: 80%-kal megnőtt a rákkal diagnosztizált 50 év alattiak száma

A rákos megbetegedések száma a fiatalok körében riasztó mértékben megemelkedett, és világszerte aggasztó tendenciákat mutat. De a szakértők szerint vannak olyan megelőző intézkedések, amelyekkel csökkenthető a rák és más, életveszélyes betegségek kockázata.

Az 50 év alattiaknál diagnosztizált korai stádiumban lévő rákos megbetegedések a statisztikai adatok szerint világszerte megdöbbentő 79%-kal növekedtek. Az Egyesült Államokban az Amerikai Rákellenes Társaság jelentése szerint a rákos betegek demográfiai összetétele egyre inkább eltolódik az idősebbektől a középkorúak felé.

Míg az 50 év feletti felnőtteknél 1995 és 2020 között csökkent a rákos megbetegedések száma, addig az 50 évnél fiatalabbaknál jelentős növekedés tapasztalható.

A CNN egészségügyi szakértője, Dr. Leana Wen szerint a legtöbb halálesetet és a legnagyobb terhet okozó korai rákos megbetegedések világszerte a mellrák, a légcső-, hörgő- és tüdőrák, valamint a gyomor- és vastagbélrák – derül ki a BMJ Oncology című folyóiratban megjelent 2023-as tanulmányból.

Dr. Wen szerint az elhízás utóbbi évtizedekben növekvő aránya összefügg a rák kialakulásának kockázatával.

„A változó étkezési szokások, különösen az ultra-feldolgozott élelmiszerek fokozott fogyasztása és a mozgásszegény életmód szintén összefüggésbe hozható a rák magasabb arányával. Mások feltételezik, hogy környezeti tényezők, például a levegőbe, a vízbe és az élelmiszerekbe kerülő rákkeltő anyagok is szerepet játszhatnak ebben” – magyarázta az orvos.

Dr. Wen hangsúlyozta az éves rákszűrés fontosságát a fiatalabb felnőttek esetében is.

„Az emberek számos okból elhanyagolhatják ezeket a szűrővizsgálatokat, akár a munka és a családi felelősségek miatt, akár azért, mert akadályokba ütköznek az orvosi ellátás biztosítása terén. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy azt gondolják, nincs szükségük ezekre a vizsgálatokra, mert fiatalok, egészségesek és jól érzik magukat” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy a statisztikai adatoknak fel kell hívniuk a figyelmet a cselekvés fontosságára.

Számos rákos megbetegedés korai stádiumában tünetmentes, ezért a szűrővizsgálatok kiemelten fontosak, hogy még korai stádiumban felfedezzék a betegséget, és megállítsák annak terjedését.

Dr. Leana Wen szerint ugyanakkor is fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a kockázati tényezőkkel, például a családi kórtörténettel és azzal, vannak-e olyan egyéb egészségügyi problémáik, amelyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát.

Ezenkívül bizonyos életmódhoz kapcsolódó tényezők, például a dohányzás, a fokozott alkoholfogyasztás, az egészségtelen étkezési szokások és a testmozgás hiánya szintén növelik a betegség kialakulásának kockázatát. Forrás