Menü Bezárás

Ilyen a helyzet 4-5 méternyi hó után Ausztriában egy magyar szakács elmondása alapján

Hazánkban nagyjából 10 cm hótól megáll az élet, a határ nyugati oldalán viszont óránként eshet ennyi, és az első percben elkezdődött a szigorúan megkomponált mentési folyamat.

Lakatos József Wagrainban él, Ausztria Salzburg tartományának egy kis hegyi községében. Wagrain a turizmusból él, több száz szálláshely, étterem található hegyein, igazi síparadicsom. Az egyik étteremben dolgozik szakácsként József, aki az elmúlt napokban képekkel, videókkal sokkolta ismerőseit a közösségi oldalán.

Ausztria ezen részén esik a hó.

Nagyon durván esik a hó. Annyira, amennyire azt mi, itt, Magyarországon, elképzelni sem tudjuk.

Sőt, még a sokat megélt osztrákok is pislognak, hogy ilyet még soha nem láttak.

Itthon tíz centi hótól kiborul az ország, az országhatár túloldalán viszont az első percben elkezdődött a szigorúan megkomponált mentési folyamat.

Ahogyan József meséli, azonnal hókotrókkal biztosították a terepet, az élelem- és az ivóvízellátás folyamatos, míg a lavinaveszély miatt miatt a szomszédos, 15 kilométerre található, 3000 lakosú Flackau felsőbb síparadicsomát, az ott lévő panziók lakosainak mentését elkezdték.

https://www.facebook.com/jozsef.lakatos.75054/videos/2200013723591990/

Az óránként tíz centi hó miatt nem véletlen, hogy akár 4-5 méternyi hófehér lepel borítja a környéket. „Előfordul, hogy a magas fák lombkoronájának teteje látszik ki a hóból. „Igazából óriási élmény ezt átélni itt. Bár már kezd unalmassá válni ez a fehérség, de hihetetlen látni a természet erejét” – mondja József.

A kedvelt Bad Ischl fürdőváros pedig így néz most ki:

A Spiegel tudósítása szerint a havazás miatt Salzburg tartományban több mint 41 ezer ember van elzárva a külvilágtól. Több mint 180 osztrák utat lavinaveszély miatt lezártak, így például nem lehet megközelíteni a kedvelt síparadicsomot, Saalbach-Hinterglemmet sem. Voralrbergben és Tirolban a legmagasabb szintű lavinaveszély van érvényben. Az osztrák közszolgálati média (ORF) összesítése szerint legalább egy tucat település vált elérhetetlenné az országban.