Menü Bezárás

Két hatalmas színészünk egy fiatalkori fotón

Egy 1931-es fotó a Fővárosi Operettszínház – Harapós férj c. előadásáról. A harapós férj szerepében Kabos Gyula, Cilike pedig Dayka Margit…

Dayka Margit ekkor még mindössze 24 éves. A hatalmas energiával, és legalább ugyanannyi tehetséggel megáldott színésznő ekkor már 15 éve színpadon van, hisz 9 éves korában szerepelt először szülővárosa színházában. Még kis kamaszlány, amikor már Kolozsvárott tanulja a színészmesterséget a kor nagy színész pedagógusánál, Hetényi Dömény Elemérnél. Tizenöt évesen pedig már szerződése volt a nagyváradi színháznál. 1924-ben, 17 évesen pedig már valódi, felnőtt színészi szerződés lapul zsebében.

1924-ben indult el magyarországi karrierje, ez Horváth Árpád érdeme, meglátta benne a sziporkázó tehetséget, és meghívta Hódmezővásárhelyre. Aztán jött Miskolc, Szeged, aztán Budapest.

Mint a legtöbb színésznő – naivaként debütált, és persze jöttek a zenés szerepek is, alkatából adódóan szubrett  lett.

Idővel aztán kibontakozott. Minden területen megállta a helyét, drámában komédiában, zenés darabokban egyaránt.

Hatalmas egyénisége volt a magyar színház művészetnek, felsorolhatatlan szereppel, és kiváló alakításokkal.

Kabos Gyula ekkor 44 éves, még sikerei elején tart, ezután jönnek nagy filmjei. Szerepelt már 1914-ben is némafilmben, az első igazi nagy sikere, ráadásul hangosfilmen a Hyppolit a lakáj. A kor minden jelentős komédiájában szerepelt, rendkívül népszerű, és hatalmas színész volt.

Sajnos a zsidótörvény után 1938-tól már nem léphetett színpadra, ezért családjával az Egyesült Államokba települt. Ott a nyelvi nehézségek miatt nehezen indult be karrierje. Betegségek gyötörték, és amikor végre felcsillant a remény, hogy talán jobb szerepeket is kaphat – tüdőgyulladása lett lett, és rövidesen meghalt.

Ő volt a tökéletes komédiás, aki kicsit dadogott, és hadart is, nem játszotta túl a dolgokat, mondhatni eszköztelen volt,  egy abszolút kisember a színpadon – tökéletesen alakította ezt a figurát, a közönség rajongott érte. És rajong a mai napig…
Fotó: Gradsubotica.com.rs