Menü Bezárás

Kezeljük a vérszegénységet – természetesen céklával

A vérszegénység tünetei összetettek, az alapbetegségtől, az életkortól és a vérszegénység kialakulásának időtartamától függenek. Magának a vérszegénységnek az általános tünetei a szövetek oxigén ellátásának elégtelenségéből származnak: ezek a fáradtság, a fejfájás, a szívdobogásérzés, a fülzúgás, a szédülés, a terhelésre jelentkező fulladás, és így tovább.

A vashiányos tünetcsoport a vérszegénység általános tüneteiből áll.
A vashiányos vérszegénység is mindig tünet, önálló betegségként nem létezik.

Fontos tudnivaló a vasról:

-Vas nélkül az immunrendszer nem képes működni.
-A vas számos enzim felépítésében játszik szerepet és a sejten belüli folyamatok szabályozásában vesz részt, amelyek közül legfontosabb a szervezet energia- anyagcseréje.

-A vas a mentális funkciók ellátásához is elengedhetetlen, mivel olyan enzimek képzésében vesz részt, amelyekre az agyban szükség van. Ezek egyike a nyugtató hatású szerotonin, míg másik a ‘boldogsághormonnak’ nevezett dopamin.

Vashiány kezelése:

A vashiány okozta vérszegénység gyógyításában az első lépés az okok feltárása. Ezt követheti a vasraktárak feltöltése gyógyszerekkel, valamint táplálék kiegészítőkkel, vasat és ásványi anyagokat is tartalmazó multivitaminokkal. A vaspótláskor megfelelő mennyiségű C-vitamin beviteléről is gondoskodni kell.

Mielőtt gyógyszerhez nyúlnánk, próbáljuk meg természetes úton, azaz étkezéssel vashoz juttatni a szervezetet. A népi gyógyászatban a cékla már régóta ismeretes a vérszegénység elleni csodaszerként. Extra vasmennyiséget ugyan nem tartalmaz, de elősegíti a vörösvértestek regenerálódását és képződését. Jó megoldás lehet a szederlevélből főzött tea fogyasztása is, illetve a szegekkel megszurkált alma fogyasztása is.
A kóla, a kávé, a tea és a tej rontja a vas felszívódását, a túl sok szénhidrát (kenyér, tésztaféle) pedig jelentősen csökkenti a C-vitamin hatásosságát.

A vaspótlás csak orvosi rendelvényre és ellenőrzés mellett történhet, az orvos által meghatározott ideig (legfeljebb 4-6 hónapig). Önként, saját szakállunkra soha ne szedjünk vaskészítményt, és nagyon fontos az orvos által elrendelt dózis pontos adagolása.

Mindenekelőtt azonban törekedjünk a megelőzésre egészségtudatos életmóddal. Fogyasszunk sok vastartalmú ételt, kerüljük a stresszt és járjunk rendszeresen ellenőrzésre!