Menü Bezárás

Leesik az állad, ha megtudod, ki volt Kiszel Tünde édesapja!

Ezt nem fogod elhinni!

Tünde édesapja Dr. Kiszel János híres tudós volt, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szobrot is állítottak a tiszteletére. Tünci elmesélte, sok újszülött életét mentette meg az apukája, akire borzasztóan büszke…

A Budapesti Orvosi Egyetem elvégzése után, 1952-től aboratóriumi szakorvosként dolgozott, majd 1956-tól a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika gyermekszakorvosa lett. Konziliáriusként együttműködött a Baross utcai Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika személyzetével, ahová meghívták állandó munkatársnak, 1960-ban szülészet-nőgyógyászatból is szakvizsgázott, és kitartó céltudatossággal meg elszántsággal Csömör Sándor igazgató-professzor irányítása alatt felépítette a klinika újszülöttosztályát. Az ifjú szülészorvosok csoportjával összefogva korszerű szülőszobai magzatészlelést és a tetszhalálban születettek újraélesztését. 1970-től megindult a légzészavarban szenvedő újszülöttek és koraszülöttek lélegeztetése, és 1974-re már tíz intenzív újszülöttágy működött a klinikán. Svédországban és az Egyesült Királyságban tanulmányúton vett részt, s megismerve az akkori legmodernebb elveket és módszereket, késedelem nélkül bevezette őket az intenzív újszülöttellátás hazai gyakorlatába.

A születés körüli halálozási szám csökkentésében élen járt volt. Adjunktusként 1976-ban az első három hazai perinatális intenzív centrum egyikét klinikai osztályán létrehozta. 1980-ban professzori kinevezést kapott. Növekvő tudományos és szakmai tekintélye mellett mindvégig megőrizte szerénységét.

Keze alatt dolgozott az egyetem előtt dr. Zacher Gábor, akinek életre szóló mintát adott emberségből, elhivatottságból.

63 éves korában tragikus hirtelenséggel érte a halál. Posztumusz megkapta az orvostudományok doktora címet.

Forrás: wikipedia