Menü Bezárás

Már 40 éve forgatták…

Immár 40 éve, hogy a Pogány Madonnát forgatták.

A történetet, az alapnovellát Bujtor István írta, végül ezt írták át filmre. Az egész estés krimi-akció-vígjáték azonnal nagy siker lett.  Eleinte persze erős párhuzamot vontak a Bud Spencer filmekkel, de mára már a történet külön életet él.

Később több további történetet is feldolgoztak, de az igazi a Pogány Madonna maradt.

A történet írója, rendezője,

forgatókönyvírója, főszereplője is Bujtor István volt, a rendezésben és a forgatókönyvírásban Mészáros Gyula is segédkezett.

A Bujtor István által

megformált Ötvös Csöpi, és a zseniális Kern András Kardos doktor szerepében feledhetetlen.

A történet egy görög eredeti aranyszobor, a páratlan értékű

Pogány Madonna elrablásáról, és a tettesek kézre kerítéséről szól.

Olyan csodálatos színészek tűnnek fel kisebb-nagyobb szerepekben a filmben, mint Zenthe Ferenc, Hernádi Judit, Bánhidi László, Kállai Ferenc, Solti Bertalan, Benedek Miklós, Láng József, Benkő Péter…

Először egy év múlva vetítették a mozikban, 1981- május 28-án volt az „ősbemutatója”.

A film forgatása idején még alkalmazkodni kellett a szocialista világképhez, pontosabban ahhoz, hogy a szocialista állampolgár csakis tisztességes lehet. Épp ezért nem történhetett meg, hogy a gyilkos magyar legyen, így lakhelyét áthelyezték Bécsbe.

Eleinte a rendőrség nem nyújtott segítséget a film forgatásához, ám felkértek egy belügyest szakértőnek, innentől kezdve ezen a téren sem volt probléma, járőrkocsikkal segítették a forgatást.

Érdekesség, hogy a filmben történő tihanyi úti baleset a véletlenül műve, de kihasználva a lehetőség ezért átírták a forgatókönyvet, és pótlólag beleírtak még egy kocsilopást.

Nem véletlen, hogy mikor Ötvös Csöpi a helikopter kötélhágcsóján lóg – egyetlen haja szála sem mozdul meg, holott már maga a szél, és a rotor légörvénye is rendesen elrendezte volna a valóságban frizuráját. A helikopter alatti kötélhágcsón csak egy bábu lógott, őt pedig a felvételek idején egy daruskocsiról lógatták le. Ezért nem volt légmozgás.

A „címszereplő” Pogány Madonna csak egy kitalált műtárgy, valójában nem létezik. Gipszből készült, arany festékkel bevont szobrocska volt, ami eredetileg egy verseny fődíja volt.  És hiába jelezték hogy ez így van, a közönség mégis úgy gondolta, hogy a tihanyi  apátságban megtalálható, még évek múltán is érkeztek turisták, akik meg akarták tekinteni.

Amúgy Bujtor István elmondása szerint maga Bud Spencer javasolta neki, hogy készítsen Magyarországon egy Piedonhoz hasonló filmet. Ezt  az ötletet meg is valósította, ám először tévéfilmet akart a történetből készíteni. Aztán találkozott ismét a Sándor Mátyás forgatása idején az „igazi” Piedonéval, Bud Spencerrel, és ő mondta neki, hogy jobb lenne egyrészes mozifilmként forgalmazni, mint tv-filmként.

Elterjedt, hogy a Pogány Madonnából használtak fel egy ötletet  a Bűnvadászokhoz, amikor a nyomozó egy bűnözőt végighajít a tekepályán, mint egy tekegolyót.  Ez nem igaz, a Bűnvadászok korábban készült – úgyhogy fordított a felállás…