Menü Bezárás

Meddig volt jó a tej, vagy a túró a hatvanas években?

Elárulom, nevetségesen rövid.

De sokak szerint a mostani tejtermékek minősége az ami nevetséges. Nézzük akkor:

1960-ban nem lehetett egyszerű friss árút kapni. Nem csoda, ha a háziasszonyok próbálták úgy intézni a dolgot, hogy már reggel beszerezzék a tejtermékeket, hisz akkor volt igazán biztos, hogy frisset kapnak.

Persze a mai tej viszont más miatt nevetséges…

Akkortájt a legtöbben kannás tejet vettek, melyért alumínium tejeskannával mentek. Ezek egy-két literesek voltak, és a hazavitt tejet még forralni kellett, nem volt pasztőrözött. Ez a tej nyáron aznap volt még alkalmas fogyasztásra – persze csak ha valamennyire hűtötték. De én emlékszem rá, amikor reggel hazavittem és már savanyú volt.

Télen pedig a kiszállítás utáni következő nap délig volt jó. Telente sokszor volt úgy a tej, hogy nagy jégdarabok voltak benne…

Igaz, hogy a palackos tej pasztőrözött volt, egy szemmel sem volt hosszabb ideig tartható, mint kannás társa. Így volt ezzel a kakaó is.

A joghurt, kefir még 3 napig volt jó. Ekkor még nem volt gyümölcsjoghurt. Ha mondták volna, hogy van olyan, csak néztünk volna, mint borju az új kapura.

Emlékszem, mikor a hetvenes években elkezdték forgalmazni, eleinte nagyon idegenkedtünk tőle, hisz hogy jön az ki, hogy aludtejbe valami gyümölcsöt kevernek. Ekkortájt még a gyümölcslevest is a legtöbben rántással, vagy maximum tejjel habarva készítették. Elképzelhetetlen volt a savanyú tejföllel, vagy joghurttal párosítás.

Mennyi ideig jó már a tejföl? Mennyi a szavatossági ideje? Úgy rémlik nagyjából egy hónap lehet.

Na, régen egyetlen nap volt…  Hát igen… A tejtermékeknek normálisan van egy romlási ideje. Persze mostanában már ultrapasztőröznek, így egyetlen baci sem marad a tejben. Azt mondják sokan, hogy…tej sem…

A tejszínt is pont eddig lehetett tartani, és furcsa, de a túrót is.

Emlékszem, hogy régen mikor túrós palacsintát készítettünk, másnap reggelre már volt egy jellegzetes másnapos túró íze.

Ez már mostanában nincs. Sőt még harmadnap sem, semmi.

A juhtúró viszont 3 napig volt jó, a gomolya is. Nem véletlen, ezekben só is van, tartósít.

Aztán ott volt a vaj, ami 4 napig volt jó. Emlékszem, ha nem volt hűtő, akkor szimplán megavasodott. Sárga lett, és szúrós ízú, de akkoriban ritkán dobtuk ki, nem lehetett pocsékolni.

A krémsajtok is csak aznap voltak jók, manapság az is időtlen időkig eláll…

Furcsa, mert úgy emlékszünk az akkori sajtokra, hogy milyen csodálatosak voltak, teljesen más állag, más íz, de a lejáratuk maximum 8 nap volt.

És hogy azért lássuk, a korhoz képest volt választék, felsorolom a sajtokat.

Ementáli, Pannónia, Kisalföldi Cheddar, Trappista, Óvári, Köményes, Eidami, Pálpusztai, Lajta, Ilmici, Márvány, Camenbert, Hóvirág, Túra, Füstölt, és a kockasajtok…