Menü Bezárás

Még egy év, és Vuk is 40 éves…

Egy animációs film, amin nem fogott az idő vasfoga, és megjelenése óta változatlanul szülők, nagyszülők, gyerekek kedvence.

Az a fajta rajzfilm, amit ha bármikor ismételnek a tévében – hiába a lehetőség, hogy bármikor megnézhetnénk – még mindig milliókat ültet a képernyő elé.

A Vuk – 1 év múlva ünnepli 40. születésnapját, de nem látszik rajta a kora.

Fekete István azonos című regényéből készítette Dargay Attila, a forgatókönyvet is ő írta Tarbay Ede segédletével, zenéjét pedig Wolf Péter szerezte.

Wolf Péter, akinek kislánya énekelte fel az egyik verzióját a főcímdalnak, mégpedig elsőre…

Főszereplője egy kis róka Vuk, aki elveszti szüleit, családját, és egy idős rokon róka segít neki, tanítgatja, okosítja, jó vadásszá neveli.

Megtanulja mellette a szeretetet, a lemondást, azt, hogy kell vadászni, élelmet szerezni, kijátszani a vadászt, hol talál élelmet.

Mindent, amire egy rókának az ember ellenében szüksége van.

Megjelenése óta a Vuk lett az egyik legnépszerűbb rajzfilm, immár klasszikussá vált.

Minden figurája – a legkisebb szereplőket – végtelenül kidolgozott, mindenki egy külön egyéniség.

A rajzok már nem voltak mindenki számára ismeretlenek, hisz jóval a rajzfilm készítés előtt már megjelentek a Füles rejtvényújságban, még 1972-ben.

Végül a film 8-9 évvel később készült, és mostani áron számolva 700 millió forintba került.

A dalszöveget Szenes Iván írta, a sorozat főcímdalát Maros Gábor énekelte.

A sorozat összes szerepére már ismert, kiváló színészeket kértek fel.

A narrátor Bitskey Tibor volt, a kölyök Vuk, és az összes kis róka Pogány Judit, a már felcseperedett rókafiú pedig Gyabronka József volt. Vuk nagybátyja, a bölcs, szerető Karak Csákányi László, Íny, Vuk anyja Földi Teri, Kag pedig, aki az apja, Szabó Gyula volt.

Vuk párja Csele – Kútvölgyi Erzsébet kölcsönözte hangját, a Simabőrű Koltai Róber, Vahúr, a vadászkutya Szabó Sándor volt.

De szerepelt a sorozatban Haumann Péter, Maros Gábor, Bodrogi Gyula, Márton András, Benedek Miklós, Czigány Judit, Szabó Gyula, Horváth Gyula, Verebély Iván, Zenthe Ferenc, Cserhalmi György…

Érdekesség, hogy az 1981-ben felénekelt, és megjelent Vuk c. kislemez platinalemez lett.

A dal, pontosabban a lemez akkor platinalemez lett.

A rajzfilm egyik legaranyosabb jelenete a két kapatos libáé. Tökéletesen megörökítve a kissé kótyagosok hatalmas világszeretetét, és naivitását.