Menü Bezárás

Mi történt, ha a spájzban mama egér nyomát találta?

Az biztos, hogy jól tette, ha nagy ívben elkerülte a kamránkat…

Néha azért csak előfordult, hogy az egyik polcon előkerült egy egérsz.r, vagy piciny lábacskák nyomát lehetett felfedezni a zsíron, esetleg valami finomságot valami megrágott. De olyan is előfordult, hogy a befőtt tetejét kirágták, és belemásztak. Hogy aztán amelyik belement kimászni többet nem tudott – nem nagy könnyebbség volt, hisz ahol egy van, ott van több is.
Úgyhogy hajtóvadászat kezdődött. Ha kéznél volt a macska, akkor először egy éjszakára áristomba került. Persze, ha nem volt bent olyasmi, amit még az egérnél is jobban szeretett a macsó. Ha igen, akkor jött a B-variáció…

Mama ilyenkor legvérmesebb macskánkat is felülmúlta… 🙂

Másnap ki lett pakolva minden. Bödönök, húsok, edények, befőttek, savanyúságok. Minden-minden.. A polcokat kihúzták, sőt – ha jó idő volt még az udvarra is kivitték mindegyiket. Jó alkalom volt arra, hogy ameddig a kamrába nem lehet bemenni, végigtakarították, mosták az egészet.

Ha már minden kint volt, akkor mama bement a kamrába is végignézett mindent. Nincs-e valahol friss kaparás, nincs-e egérlyuk. Ha talált, akkor megkerült a bűnös banda. Ilyenkor összetört egy kis üveget, benyomkodta vele az egérlyukat, plusz még betapasztotta.

Herkentyű ha ki akart jönni, az egér rágásához kezdett, így elpusztultak, mielőtt átértek volna a kamra belsejéhez. Legalábbis ebben hittek.

Nem volt elég ennyi, ilyenkor a kisablakot bezárta mama, elővett két kénlapot, és meggyújtotta. Rázárta a kamraajtót, és vártunk, vártunk, vártunk – kint az udvaron. Mert ha még volt valahol élő egér, ettől biztos, hogy elpusztult.

Közben le lett mosva az összes polc, át lett törölgetve minden befőtt. Amit egérke megháborgatott az mind kidobódott.

Ha a kén hatása elmúlt, akkor bementek a kamrába, és volt, hogy le is meszelték. Majd mikor nagyjából megszáradt a festés – elkezdték visszahordani a belevalót. Polcot, a polcra papírcsík került, jöhettek az üvegek, befőttek, savanyúságok, és minden finomság ami eddig ott volt.

Végezetül mama felhúzott egy patkányfogót egy szalonnadarabot rátéve, mert azt mondta, hogy: Ezeknek nem való egérfogó… ezek érettségizett egerek, ezeknek nehezebb falat kell…”

Forrás