Menü Bezárás

Mielőtt lefagyasztod a zöldségeket, ezt a lépést ne hagyd ki

A fagyasztott zöldségek életmentőek lehetnek. Ahelyett, hogy minden nap el kellene mennie a piacra vagy a zöldségeshez, egyszerűen benyúlsz a fagyasztóba és kiveszed, ami éppen kéznél van. Így rövid időn belül ízletes és tápláló zöldségek kerülhetnek az asztalra.

A blansírozás a fagyasztás előtti lépés, amit nem szabad kihagyni, ha azt akarjuk, hogy a zöldségünk zamatos maradjon felengedés után is.

Bár semmi sem hasonlítható össze a frissen termesztett zöldségek ízével és állagával, de ha otthon te fagyasztod le, akkor sokkal jobbak lehetnek, mint bármi, amit az üzletek mirelit részén találsz. Ezeken  túlmenően nyugodt lehetsz, mert egyrészt tudod, hogy honnan származik az élelmiszered, másrészt azt is tudod, hogy megfelelően hőkezelted.

Mi a blansírozás?

A blansírozás egy gyors folyamat, amely a zöldségtől függően mindössze 10 másodperctől 10 percig tart, és segít megőrizni a zöldségek friss ízét és tápértékét.

A gasztrónómiai bibliának nevezett Larousse enciklopédia így ír a blansírozásról: „Azt a műveletet nevezzük blansírozásnak (más néven előfőzésnek), amikor egy nyersanyag nemkívánatos szagát, ízét, héját el akarjuk távolítani. Ilyenkor felfőzzük, az első főzőlevét leöntjük és jól megmosva másik vízben folytatjuk a főzését.”

Ez egy háromlépcsős eljárás,

amely az előmelegítésből, magából a blansírozásból és végül a hűtésből áll.

A folyamat a zöldségek hőkezelésére és a tartósítás hatékonyságának javítására szolgál.

A folyamat lényege, hogy vizet forralunk, a megmosott zöldségeket a vízbe tesszük, lefedjük őket egy fedővel, és hagyjuk, hogy újra felforrjanak. A blansírozási időt akkor kezdjük el számolni, amikor másodszor is elkezdenek forrni.

Függetlenül attól, hogy milyen blansírozási módszert használsz, a zöldségeket a javasolt időben le kell venni a tűzről, le kell szűrni, és azonnal jeges vízfürdőbe kell helyezni. Ez megállítja a főzési folyamatot.

Miért szükséges ez?

A zöldségek blansírozása számos előnnyel jár. P. J. Fellows „Élelmiszer-feldolgozási technológia alapelvei és gyakorlata” című könyvében olvashatjuk, hogy a zöldségek blansírozásának egyik legfőbb előnye az élelmiszerbiztonsághoz kapcsolódik. A főzés vagy gőzölés csökkenti az élelmiszer felületén lévő mikroorganizmusok számát.

Ezen túlmenően a melegítés és hűtés lelassítja vagy leállítja az enzimhatást, amely az élelmiszerek ízébe, tápértékébe és élénk színébe kerülhetnek. Természetesen van még egy szempont, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagynunk:

A blansírozott zöldségeket a fagyasztóban 8-12 hónapig is eltarthatjuk. Megveheted kedvenc zöldségeid, amikor szezonban vannak és olcsóbban kaphatók és lefagyaszthatod. Így az év bármely szakában felhasználhatod szinte friss zöldségként. Azok számára, akik szeretik a zöldséget, a blansírozás olyan főzési technika lehet, amelyet érdemes elsajátítani.