Menü Bezárás

Milyen egészségügyi problémákkal szembesülhetünk, ha túl hideg van a lakásban?

A téli időjárás még nem jelenti azt, hogy túlságosan meleget kellene csinálnunk a lakásban, sem a túl meleg, sem a túl hideg nem igazán egészséges.

A hidegben megsokszorozódnak a vírusos megbetegedések, de rossz hatással van a magas vérnyomásos, cukorbetegséggel, tüdőgyulladással vagy különböző szívbetegséggel küzdőkre is.

A lakás optimális hőmérsékletének 18-21 fok között kell lennie!

Ha kisgyerek, keringési problémákkal, cukorbetegséggel, ízületi gyulladással, depresszióval vagy szorongással küzdő személy van a lakásban, akkor semmiképp ne hagyjuk, hogy a hőmérő higanyszála 18 fok alá essen.

Azonban a 24 fok feletti hőmérséklet sem túl egészséges, főleg a kisbabák számára veszélyes.

Nézzük, melyik az ideális, illetve a veszélyesnek tartott hőmérséklet:

13-17 fok: az erek beszűkülnek, a vérnyomás megemelkedik, a vér besűrűsödik, nagyobb a szív-, és az érrendszeri betegségek kockázata. Ebben az esetben a szervezet kevésbé ellenálló a légúti betegségekkel szemben, könnyebben kialakulhat a lakásban penészedés.

18 fok: ez az optimális éjszakai hőmérséklet a felnőttek számára a hálószobában. A gyermekek számára 17-20 fok között az ideális.

19-21 fok: ez az ajánlott hőmérséklet felnőttek számára napközben. A gyerekeknek a 22-24 fok az ideális.

24-27 fok: túl magas hőmérséklet veszélyezteti a gyerekek és a csecsemők egészségét. A túlmelegedés következtében könnyen alakul ki álmatlanság, nyugtalanság, kiszáradás, láz.