Menü Bezárás

Nagytakarítást végzett a család, amikor megtalálták a 30 évvel ezelőtt eltűnt teknősüket, még élt

Manuela, a teknős az 1980-as években tűnt el, amikor a villanyhálózatot újították fel a lakásban. Az akkor még csak 8 éves gazdája, Nathalye De Almedia nagyon szomorú volt, amikor nem találta a kis kedvencét.

Az 1982-ben eltűnt teknőst 30 évvel később találták meg a tárolóban, és csodák-csodájára Manuela teljesen egészséges volt. Az állatot a család kislánya, Lenita, kapta házi kedvencként.

A teknős eltűnésének idején a család azt gondolta, hogy a teknős kimászhatott a közeli erdőbe, amikor a lakásfelújításon dolgozó munkások nyitva felejtették az ajtót.

Fotó: Nathalye De Almedia

Eltűnése után 30 évvel a család épp egy nagyobb lomtalanítást tartott a második emeleti tárolóhelyiségben, amikor Manuela előkerült, alig hitték, hogy az elveszettnek gondolt teknős ennyi idő után is jól van, és egészséges.

Manuela az elmúlt 30 évre egy régi lemezjátszó dobozába rendezkedett be, az volt az otthona.

“Megdöbbentünk!” – mondta Almedia.

Fotó: Nathalye De Almedia

“Nem sok esélyt adtunk annak, hogy egy eltűnt teknős 30 év múlva előkerüljön. Minden bizonnyal termeszlárvákkal táplálkozott, és úgy sikerül túlélnie ennyi időt” – mondta Nathalye.

Lenita, a teknős egykori gazdája elmondta, eszébe sem jutott a tárolóban keresni az állatot.

„Apám mindent összeszedett és hazahozott, amiről csak úgy gondolta, hogy képes megjavítani. Például, ha talált valahol egy régi televíziót, úgy gondolta, hogy az alkatrészeit később még felhasználhatja. Tehát folyton csak gyűjtötte ezeket a dolgokat.

Soha nem mertük betenni a lábunkat abba a szobába. Mind nagyon boldogok vagyunk, hogy Manuela előkerült, de nem értjük, hogy sikerült 30 éven át túlélnie ott. Ez egyszerűen hihetetlen” – mondta Lenita.

A teknősre 2013-ban találtak rá, majd egy tíz évvel későbbi beszámolóból kiderült, hogy még mindig életben van, és egészséges, azonban már nem Manuelának, hanem Manuelnek hívják.

Fotó: Nathalye De Almedia

Az állatorvosi vizsgálatok során ugyanis kiderült, hogy Manuela nem lány, hanem fiú.

Egy teknős körülbelül három évet bír ki élelem és víz nélkül, de a megfelelő életkörülmények között akár 225 évet is megélhet. A világ legidősebb teknőse jelenleg a dél-atlanti St. Helena szigeten él, 180 éves, 1882-ben érkezett a szigetre, Sir William Grey-Wilson kapta ajándékba még gyerekként.