Menü Bezárás

Ne hagyd figyelmen kívül: Ezért nem tudsz békében élni, ha nem oldod meg a múltbeli problémáidat

A megoldatlan problémák nem tűnnek csak úgy el. Idővel újra érezni fogod a hatásukat. Az is megtörténhet, hogy tíz-húsz év múlva jelentkezik újra egy régi probléma. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, megoldást kell találnod.

Tudtad, hogy a megoldatlan problémák vonzanak minket, és nem hagyják, hogy továbblépjünk?

A függőben lévő problémák nem fognak eltűnni. Neked kell megoldanod őket. A fájó kérdések, konfliktusok, minden olyan helyzet, amire nem találod meg a logikus lezárást, végigkísérik az életedet, amíg nem találod meg a megoldásokat. Ne reméld, hogy ezt elkerülheted.

Hosszú távon le kell zárnod a vitákat, versengéseket, meg kell szakítanod bizonyos kapcsolatokat, és meg kell szabadulnod a régi félelmeidtől és rossz érzéseidtől.

A megoldatlan problémákról

Mindenkit terhelnek különböző problémák az élete során. Ezekre megoldásokat kell találni. Másképp lehetetlen őket eltávolítani. A megoldatlan problémák mindig visszatérnek, és visszahozzák a múltbeli tapasztalatokat.

A pszichoanalízis területén dolgozó pszichológusok meg vannak győződve arról, hogy hajlamosak vagyunk „eltemetni” a traumatikus és nehéz problémákat a tudatunk legmélyebb szintjén. De ez hosszútávon semmiképpen sem megoldás, sőt, több kárt okozhat, mint hasznot. Minden problémára megoldást kell találni.

Ha ma nem foglalkozunk ezzel a feladattal, akkor holnap még bonyolultabb és zavarosabb formában jelentkezik majd újra.

Jó példa erre egy párkapcsolat, amely nagyon hirtelen ért véget. Minden magyarázat nélkül szakítottak, és nem mondtak megfelelően búcsút egymásnak.

Előfordul, hogy egy kapcsolat sértő, támadó módon szakad meg, mert a felek alulbecsülték, vagy félreértették egymást. Ebben a kapcsolatban nem mondták ki a megfelelő szavakat, és ezért végül elveszítették egymást.

Gondolkodj el ezen.

Hogy lehet megbékélni a múlttal, és megszabadulni a megoldatlan problémáktól?

Azok a problémák, amiket nem sikerült megoldanunk, akadályként állnak az utunkban. Arra késztetnek, hogy folyton visszanézzünk a múltba. Ezt pedig általában szomorúság, csalódottság és keserűség kíséri.

Hogy lehet szembenézni ezzel a helyzettel?

Van erre egy jó kifejezés: tedd fel a pontot az i-re. Tudd meg, vitasd meg, döntsd el. De ezt nem lehet mindig megtenni.

Lehet, hogy valaki annyi boldogtalanságot okozott nekünk, hogy látni sem akarjuk, vagy lehet, hogy ez a személy éppen nagyon messze van tőlünk.

Lehet, hogy mindent el akarsz mondani annak, aki megbántott, vagy megcsalt téged.

De mindenekelőtt magaddal kell kezdened. A te saját belső problémáiddal. Ha megtalálod magadban a békét és a harmóniát, azt fogod érezni, hogy a múlt elviselhetetlen terhe könnyebb lett, és már nem érzel akkora nyomást.

Vannak dolgok, amiket egyszerűen csak ki kell mondanunk:

  • Nem hagyom, hogy a múltam határozza meg a jelenemet.
  • A sérelmeim és a fájdalmaim a részemet képezik.
  • A tegnapi hibáim lehetőségek arra, hogy megértsek és megoldjak valamit.

Nem cipelheted magaddal folyton a múltbeli problémáidat. Egyszer és mindenkorra meg kell oldanod őket.

Ne hagyd, hogy a harag felőrölje a lelkedet, és akkor készen állsz majd rá, hogy találkozz azzal, akivel problémáid vannak, de a konfliktus így már nyitott lehet.

Amikor nyugodtak vagyunk, a problémáink sem tűnnek annyira válságosnak.

Előre kell haladnunk, nem pedig folyton a múltba tekintenünk. Gondolj a jövőre, és örülj a jelennek.

Próbálj meg valamit a jó irányba változtatni. Megérdemled. És hidd el, biztos és boldog jövő vár majd rád.