Menü Bezárás

Ő volt Csöre az Árvácskából – egy megrendítő film, tüneményes alakítással

Árvácskát alakította mindössze hétévesen.

A szegény, csodaváró kis Csörét – méghozzá szinte csoda számba menő színészi képességekkel, szabályosan élt a filmen, minden érzésével hitelesen, várva édesanyját, aki majd ha az épülő háza kész lesz, akkor érte jön, és majd magával viszi abból a borzadályból.

Az Árvácskát alakító Czinkóczi Zsuzsa a film bemutatójának idején Jásszentlászlón élt a Hollótanyán.  Tanya lévén elég

eldugott helyen volt, de mindenki tudta a környéken merre kell menni, hisz csak saját „gyerekük” volt a Zsuzsi, aki „híressé tette” a települést.

Igazi tanyasi épület volt ez, olyan, mint a legtöbb az idő tájt. Kóróból készült kerítéssel, üvegekkel, ezzel-azzal díszítve.

Egyszerű zsúpfedeles házzal, és igazi gémeskúttal.

Édesanyjával élt itt és nevelőapjával, meg kishúgával. És volt még három bátyja is. Laci, Tibi, és Jenő.

Tanya lévén villany sem volt, ami a hetvenes évek közepén még egyáltalán nem volt különlegesség. Petróleum lámpával világítottak.

Bár a tanya előtt ment el a vezeték, de a bevitel a tanyába nagy pénz, a termelőszövetkezet ígéretet tett rá, de még nem jött össze.

Innen volt ő a filmforgatáson, innen volt a film bemutatóján, aztán Karlovy-Varyban…
Bár korai volt még egy nyolc éves kislányról megkérdezni azt, hogy mit szeretnének belőle faragni – nevelőapja azt mondta, hogy szakmát kéne neki tanulni, anyja pedig arról beszélt, hogy majd neki kell eldöntenie, hogy mi szeretne lenni. A riport elkészülte idején épp gépíró, mert tetszett neki az írógép… Aztán meg fodrász…De akkoriban szeretett volna sminkmester is lenni, meg mozipénztáros is.  Mint ahogy minden gyerek mindig más, ami épp megtetszik.

A kislány a film forgatásakor mindössze hét éves volt, hisz 1967. január 23-án született Kiskunmajsán.

Még olvasni is alig tudott, mikor kiválasztották a film főszerepére. Tanítónőjével együtt olvasták el a könyvet, és beszélték meg a tartalmát, hogy egyáltalán legyen fogalma a gyereknek az egész történetről.

Az általánost végül ugyanott, a jásszentlászlói iskolában végezte el.

17 éves korában született fia. Konzervgyárban dolgozott, aztán házfelügyelőként. Nem riadt meg a munkától.

Aztán mikor hívták filmezni akkor ment. Lement a forgatás – és visszatért saját életéhez.

Annak idején tanítónője magához akarta fogadni, nem lett belőle semmi.

Később Mészáros Márta akarta örökbefogadni, a kislány viszont nem akarta – annak ellenőre, hogy a rendezőnővel nagyon jó volt a kapcsolata.

Határozott, földön járó egyéniség.

Forrás