Menü Bezárás

Segíti az alvást, bőrtápláló, immunerősítő és harcol a gyomorbetegségek ellen – kamillatea

A kamillának nagyon kellemes az illata, és az ízvilága is csodálatos. Ha csak tehetjük, illesszük be a mindennapjainkba, ugyanis rendkívül sok pozitív hatása ismeretes. Mutatjuk is, melyek ezek.

Sokan küzdenek nyugtalan alvással és alvási apnoéval. Számukra egy csodaszer lehet a lefekvés előtt elfogyasztott kamillatea, ugyanis nemcsak az elalvást könnyíti meg, de az alvás minőségét is javítani tudja.

A kamillatea abban az esetben is nagy segítség lehet, ha gyomorirritációban vagy IBS-ben szenvedünk és gyakori tünetünk a has puffadása.

A kamilla görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetjük az enyhülést, amennyiben gyomor- és bélgörcsöktől szenvedünk. A kamillatea összetevői megkönnyítik a bélgáz áthaladását a bélrendszeren keresztül, ily módon képes nagyon hatékonyan megszüntetni a bélgázképződést, amely nemcsak nagyon kellemetlen, de nagyon fájdalmas is.

A kamillatea rendszeres fogyasztása cukorbetegek számára is javasolt, ugyanis egyrészt csökkenteni tudja a magas vércukorszintet, másrészt szabályozni képes a vérben lévő inzulin mennyiségét, és ezekkel a hatásokkal azokat a tüneteket szünteti meg, amelyek vagy cukorbetegséghez vezetnek, vagy pedig a már meglévő cukorbetegség szimptómáit fokozzák.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kamillatea vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik, emellett csökkenteni tudja a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét. Ha ezek az értékek csökkennek, akkor a szívbetegség kockázati tényezői is minimalizálódnak.

A kamillában olyan fenolos vegyületek is megtalálhatók, amelyek nagyban hozzájárulnak az immunrendszer megerősödéséhez, illetve a fertőzések megelőzéséhez. A kamillában olyan vegyületek is vannak, amelyek nagyon sokat segíthetnek a megfázás és az influenza megelőzésében.

A gyógynövény kiválóan alkalmas a szorongás és a stressz enyhítésére, mégpedig kétféle módon is. Sikeresen megnöveli a szervezetben a szerotonin- és a melatoninszintet. Míg az előző garantálja a jókedvet és hozzájárul a hangulat szabályozásához, addig a másik, azaz a melatoninhormon jó alvást tud biztosítani. Ezért is javasolt lefekvés előtt egy csésze kamillateát elkortyolgatni.

A kamilla gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a gyulladás kellemetlen tüneteit. Amennyiben krónikus gyulladástól szenved, a kamillatea rendszeres fogyasztása nemcsak a gyulladást, hanem a fájdalmat is csökkenti.

A kamilla olyan jótékony tulajdonságokkal is bír, amelyek jót tesznek a szív egészségének. Rendszeres fogyasztása javasolható azoknak is, akik szívkoszorúér-betegségben szenvednek, de ezzel kapcsolatban mindenképpen kérje ki a kezelőorvosa véleményét.

A gyógynövényből készült tea étkezést követően segítheti az emésztést, és javasolható akkor is, ha valamilyen gyomorproblémával küzd. Csökkenti a savas reflux tüneteit, a puffadást.

Tanulmányok szerint a kamillatea nagyon hatékony a torokfájás csökkentésében is. Különösen előnyös lehet, ha mézzel együtt fogyasztjuk, ugyanis a méz antimikrobiális hatással rendelkezik.

A kamilla az immunrendszernek is jót tesz. A legújabb kutatások szerint az antibakteriális hatása miatt segíthet a betegségek megelőzésében és az immunrendszer megerősítésében.