Menü Bezárás

Sigmund Freud 10 híres mondása, ami segítségedre lesz megérteni az életet!

A 20. század egyik legmeghatározóbb személyisége, Sigmund Freud a pszichoanalitikus iskola megalapítója, neurológus, tudós, pszichiáter, pszichoterapeuta, filozófus és író is volt.

Nézzük, mit tanulhatunk tőle, annak érdekében, hogy könnyebben meg tudjuk érteni az életet!

1. Minden élet célja a halál!

Aki ezt tudja, azt nem hagyja el a bátorsága. Ennél fogva tudjuk, hogy az élet legfelsőbb célja maga a halál, és ez mindenki számára egyenlőséget hoz.

2. Két fő tényező védi az ember egészségét: az ember szeresse a munkáját és az életét!

Az a tény, hogy élünk már önmagában azt feltételezi, hogy meg fogunk halni. Az életben viszont van, amit szeretni lehet. Imádhatjuk a virágokat, a föld, az eső illatát, a patakcsobogást. Soha nem szabad arra gondolnunk, hogy a pohár félig üres, de arra sem, hogy félig tele van, csak magát a poharat kell nézzük. A munka széppé teheti az életet, de tönkre is teheti. Ha olyan munkát végzünk, amit nem szeretünk, valósággal fizikai fájdalmat érezhetünk, ami igencsak káros az egészségünkre.

3. A gyengeségeink az erősségeink

Ellenségeink csak akkor győzhetnek le, ha felfedezik a gyengeségeinket. Ha elfogadjuk a saját hibáinkat, akkor mások sem tudják ellenünk fordítani azokat. Csak akkor válunk erőssé, ha elfogadjuk a gyengeségeinket.

4. Az emberek intelligensek, de erkölcstelenek is. Többet képzelnek magukról sokszor, mint amik.

Az életben mindig kétféle módszer létezik. Függetlenül attól, hogy milyen utat választunk, nem helyes dolog másokat kritizálni az általuk választott út miatt. Csak az erkölcstelen ember tesz ilyet!

5. Minél tökéletesebben néz ki az ember, annál több “démonja” van.

Senki sem tökéletes. Ne próbáljunk úgy kinézni, mint amilyenek nem vagyunk, egy adott pillanatban úgyis fény derül a valódi személyiségünkre.

6. Az álmok “királyi utak” a tudattalan felé

Az ember másik kulcsfontosságú aspektusa a tudattalan. Freud szerint szükségesek az álmok ahhoz, hogy fel tudjuk fedezni önmagunkat. Az álmok legfeljebb 11 másodpercig tartanak, de nagyon meghatározóak.

7. A neurózis nem tolerálja a bizonytalanságot

Freud szerint nincs annál fájdalmasabb és kimerítőbb érzés, mint, amit bizonytalanság övez, de ez minden embert másképp érint.

8. Az emberek megvédhetik önmagukat a sérelmekkel szemben, de kiszolgáltatottak a bókokkal szemben

A legtöbb ember nehezen tolerálja a kritikát, ezért megpróbáljuk megtalálni azok gyengeségeit, akik kritizálnak minket. A sértésnek sokféle formája van, az egyik legveszélyesebb manipulatív bókok formájába érkezik.

9. Ahhoz, hogy a nőket meg tudjuk érteni, ki kell egyenesíteni egy labirintust

Ez nem egy tény. A probléma leginkább az, hogy az emberek nagyon kiszámíthatóak.

10. Mindig kívül keressük az erőt és a hitet. De ez a két legfontosabb dolog mindig ott van bennünk, hogy könnyen rátalálhassunk

Az önbizalom az, amit minden ember meg kell találjon élete során. Minden amire szükségünk van, az mindig is a birtokunkban volt. Ha eléggé bízunk önmagunkban, akkor az egész világ a miénk, és kételkedés nélkül minden lehetséges. Az önbizalom belülről fakad, semmi sem lehetetlen, ha valóban el akarunk érni valamit.