Menü Bezárás

SOHA ne fogyaszd éhgyomorra ezt a 7 mindennapi ételt! Ezért jelenthet nagy veszélyt:

Számos olyan szokás van, amit nem mindegy, hogy a napunkon belül mikorra “időzítünk”. Egyes élelmiszerek fogyasztásával ugyanígy vagyunk: nagyon nem mindegy, hogy éhgyomorra fogyasztjuk-e őket, vagy később, amikor már nem üres a gyomorunk.

1.)

Kezdjük rögtön a kávéval: egy tanulmány szerint a sokak ébredéséhez elengedhetetlennek tartott reggeli ital negatív hatással van a vércukor szintjére, a pörkölés során keletkező anyagok pedig irritálhatják a gyomrunkat, ami égő érzéshez vezet, ráadásul puffadást és hányingert is okozhat.

Túlzottan megemelkedhet a gyomorsav szintje, és ha ez rendszeres, akár gyomorfekélyhez vagy gyomorhurut kialakulásához is vezethet.

Ezzel szemben más napszakban fogyasztva a kávé akár pozitív egészégügyi hatásokkal is bírhat!

2.)

A citrusfélék (pl. citrom, narancs) leve igen savas, így éhgyomorra fogyasztva akár komoly gyomor irritációt is okozhat.

3.)

A csípős ételek éhgyomorra fogyasztva még ennél is komolyabb gyomor irritációhoz, komoly gyomorfájáshoz, akár gyomorgörcsökhöz vezethetnek.  Ilyenek többek között a paprika, chilli, bors, mustár, hagyma, fokhagyma, legyenek egyébként bármennyire hasznosak az emberi szervezet számára.

4.)

A joghurtok, kefír, erjesztett tejterékek szintén olyan savakat tartalmaznak, amelyek éhgyomorra fogyazstva igencsak megviselhetik a gyomrunkat. Mielőtt ezeket fogyasztatnánk, érdemes valami gyomyorkímélőbbet is enni.

5.)

Sokan egy fehérjeszelettel kezdik a napjukat, de a szakértők azt tanácsolják, hogy reggel ébredés után egyáltalán ne fogyasszunk csokoládét vagy más cukortartalmú ételt. A legtöbb csokoládé termék feldolgozott cukrot tartalmaz, amelyet nem szerencsés éhgyomorra fogyasztani, megzavarja ugyanis a szervezet anyagcseréjét, és éhgyomorra fogyasztva még erősebb kilengést okoz a vércukor szintben.

Hirdetés!

 

6.)

Az éhgyomorra fogyasztott hideg italok összehúzzák a gyomor szöveteit, rontják a gyomor vérkeringését, és az egész emésztési folyamat károsodást szenved. A hideg italok fogyazstásával jobb tehát várni.

7.)

Komoly puffadást okozhat az éhgyomorra fogyasztott nyers zöldség, így a retek, a sárgarpa vagy a paprika. A népi hagyomány szerint a retek „reggel méreg, délben étek, este orvosság”. A retek valóban hasznos lehet májproblémák és emésztési gondok esetén. De nem éhgyomorra!