Menü Bezárás

Sokkal több kilót szedünk magunkra, mint az őseink valaha!

Ne csodálkozzunk, hogy ennek hatása van az egészségre.

A Föld lakossága nem csak lélekszámban, hanem kilóban is egyre nagyobb. A ma embere soha nem volt ennyire kövér, mint bármikor a történelem, vagy evolúció során, annak ellenére, hogy az orvostudomány most a legfejlettebb.

Ennek egyik oka az ülő életmód, hiszen ma már nem kell elmenni vadászni, hanem csak ülni kell, amiért pénzt adnak, amivel meg élelmet lehet vásárolni, amiből egyre több kerül az asztalra, majd a fölösleg megy a kukába.

Torontóban, a York University kutatói megállapították, hogy ha most vagy 60 éves, akkor jóval kevesebbet kellene enned és jóval többet mozognod, hogy ne hízz el, ahhoz a 60 éveshez viszonyítva, aki 1971-ben élt.

A kutatók arra is rájöttek, hogy egy személy 2006-ban átlagosan 10 százalékkal volt nehezebb, mint 1988-ban. Vajon mi lehet erre a magyarázat?

Stressz

Az amerikai lakosság nagy többsége stresszes életet él, mégpedig naponta, vélik a kutatók – és ez hazánkban is egyre inkább érezhető. A stressz rövid távon csökkentheti az étvágyat, de hosszabb távon inkább növeli. Mihelyt a szervezetben a stressz-szint átlép egy határt, beindul az étvágy, és máris többet eszünk, mint amennyire valóban szükségünk lenne.

A megemelkedett stresszhormon, vagyis a kortizol növeli a vér glükóz szintjét, így biztosítva plusz energiát a szervezet számára, ami régebb azért volt jó, mert ezáltal nőtt őseink túlélési esélye, ennek köszönhetően gyorsabban tudtak szaladni, elrejtőzni a ragadozók elől. Ma már erre ritkán van szükség, a stressz mégis jelen van az életünkben.

Élelmiszerek

Az élelmiszerek minősége is más, mint ezer, vagy száz évvel ezelőtt. Ma a legtöbb étel, amit megeszel, feldolgozott formában kerül be a szervezetedbe, így számtalan adalékanyagot, tartósítószert tartalmaznak, amelyek például 50 évvel ezelőtt nem fordultak elő ilyen nagy számban az ételekben.

Azt is meg kell említeni, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben is jóval kevesebb ma a vitamin, hiszen a termőföldek tápanyagtartalma annyira túl lett használva, hogy ma már sokkal kevesebb nyomelem fordul elő a talajban és ezáltal a növényekbe is kevesebb tápanyag kerül. És akkor még a génmódosításról nem is beszéltünk.

Gyógyszerek

Az is fontos szempont, ha ma már jóval több gyógyszert szedsz, mint a nagyszüleid, vagy az őseid, amelyek bizony hozzájárulhatnak az elhízáshoz. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy azok, akik antidepresszánsokat szednek, 25 százalékkal súlyosabbak társaiknál, ami 4-5 kilót is jelenthet.

Mi a teendő?

  • védd probiotikumokkal a bélflórádat, ezért egyél fokhagymát, savanyú káposztát, joghurtot;
  • akkor vegyél be gyógyszert, főként antibiotikumot, ha valóban szükség van rá;

  • törekedj arra, hogy mindenben természetes hozzávalókat használj, amelyek nem szennyezik a környezetet, például tisztítószerek esetében;

  • fogyassz bio élelmiszereket, amelyeket nem kezeltek vegyszerekkel, hormonokkal;

  • fogyassz egészséges, megbízható forrásból származó élelmet, legyen szó húsokról, zöldségekről, gyümölcsökről, péktermékekről.