Menü Bezárás

Spórolj és mentsd meg a Földet: 10 egyszer használatos tárgy, amit jobb, ha kiiktatsz az életedből!

Mennyi felesleges dolgot használunk nap, mint nap: papír pohárból isszuk a kávét, egyszer használatos dobozban rendeljük házhoz az ételt, műanyag palackos vizet iszunk, nedves törlőkendőt használunk! Ezeket a tárgyakat maximum 15 percig használjuk, és utána több évtized, vagy évszázad kell hozzá, míg lebomlanak.

Nézzük, melyek azok a nap, mint nap használt tárgyak, amelyeket helyettesíteni lehetne, és közben hozzájárulnánk a Föld megmentéséhez.

1. Műanyag zacskók

Használjunk helyettük vászon- vagy más, természetesebb, gyorsabban lebomló anyagból készült zacskókat. A zöldségeket, gyümölcsöket tegyük kis hálós zacskókba, ezeket utána könnyen ki lehet mosni, és újra fel lehet használni.

2. Kávés papír- vagy műanyagpohár

A papír poharak egyáltalán nem környezetbarátak, hiszen a belső oldaluk egy polipropilén réteggel van bevonva, hogy ne ázzanak át. Ráadásul egy biszfenol-A nevű anyagot használnak az előállításukhoz, ami nagyon káros a vízi élővilágra. Vigyünk magunkkal mindig egy kis termoszt, amibe kérhetjük a kávét, így nem fogunk nap, mint nap csak úgy eldobni egy poharat.

3. Fültisztító pálcika

Azon túl, hogy használata egyáltalán nem egészséges, nagyon káros az élővilágra is. Évente közel 100 ezer tengeri emlős halálát okozzák az egyszer használatos műanyagok. Szerencsére ma már létezik papír alapú, gyorsan lebomló fültisztító pálcika, és nem sokkal drágább, mint a műanyag.

4. Vizes palack

Talán ez okozza a legnagyobb problémát, mert, hogy egyáltalán nem vagyunk hajlandóak a nagy nyári hőségben saját kulacsot vinni magunkkal, inkább gyorsan vásárolunk egy kis palack vizet. És rövid időn belül még egy másikat. A műanyag szemét-mennyiséget elnézve, jó, ha elgondolkozunk a dolgon.

5. Tisztasági betét, tampon

Legalább olyan égető probléma, mint a nejlonzacskó, hiszen ezekből is számtalan mennyiséget használnak a Földön élő nők. Ajánlott helyettük textil tisztasági betétet, vagy menstruációs kelyhet használni.

6. Szívószál

A műanyag szívószál helyett lehet szalmaszálat használni, ha már mindenképp nagyon ragaszkodunk hozzá. Bár valahogy ez a dolog nem annyira nélkülözhetetlen.

7. Filteres tea

A piramis alakú teafilterek szintetikus anyagból készülnek, ezért nagyon későn bomlanak le. Csak a dizájn miatt ne válasszuk őket, inkább vásároljunk szálas gyógynövényteát.

8. Nedves törlőkendő

Ha nem vagyunk víz közelében, akkor jól jöhet a nedves törlőkendő, viszont használjunk helyette inkább valamilyen fertőtlenítő szert vagy vászon zsebkendőt. De mindenképp a tiszta víz a lehető legjobb megoldás.

9. Mosogatószivacs

Túlságosan sok fogy el ebből a termékből is, inkább használjunk valami növényi rostból készült, gyorsan lebomló szivacsot helyette.

10. Élelmiszer fólia

Az ételek frissen tartásához ne használjunk műanyag fóliát, inkább tegyük őket természetes viasszal bevont vászontasakba.