Menü Bezárás

Stephen Hawking egy utolsó figyelmeztetést intézett az emberiséghez halála előtt

Stephen Hawking úgy gondolta, a mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti, és sötét jövőképet festett.

Hat év telt el azóta, hogy Stephen Hawking, nemzetközileg elismert angol elméleti fizikus elhunyt, de a népszerű tudós már akkor figyelmeztette az emberiséget a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének veszélyeire.

Bár a technológia fejlődése alapvetően megkönnyítheti az életünket, és sok szempontból a hasznunkra válhat, sokan egyetértenek abban, hogy az AI térhódítása komoly veszélyeket rejt magában.

Stephen Hawking az elsők között volt, akik felhívták a figyelmet ezekre a veszélyekre még 2012-ben, amikor a mesterséges intelligencia fejlesztése még éppen csak a kezdeti fázisban volt.

Hawking professzor akkor úgy fogalmazott a BBC-nek nyilatkozva, hogy „a teljes mesterséges intelligencia kifejlesztése az emberi faj végét jelentheti”, és azt mondta, az AI gyorsan képes lehet felülmúlni az emberi intelligenciát, és egyre gyorsabban és nagyobb ütemben tervezné újra önmagát.

„Az emberek, akiket a lassú biológiai evolúció korlátoz, nem tudnának versenyezni, és kiszorulnának a versenyből” – tette hozzá a népszerű fizikus.

2015-ben ő is egyike volt annak a 100 szakértőnek, aki aláírt egy, az ENSZ-hez intézett nyílt levelet, amelyben a mesterséges intelligencia ellenőrizetlen fejlődésének veszélyeire figyelmeztetett, és csatlakozott a SpaceX alapítójához, Elon Muskhoz, hogy szigorú szabályok alkotását sürgesse a mesterséges intelligenciára vonatkozóan.

Majd egy évvel 2018-ban bekövetkezett halála előtt a Wired magazinnak adott interjújában arra figyelmeztette az emberiséget, hogy milyen veszélyeket rejt magában, ha hagyjuk, hogy az AI ebben az iramban fejlődjön tovább.

Így fogalmazott: „Attól tartok, hogy az AI teljes mértékben helyettesítheti az embert.” Egy ponton még azt is felvetette, hogy a gépekhez képest idővel annyira egyszerűek lehetünk, mint egy darab kő, ha nem figyelünk oda.

„Lehet, hogy olyan intelligencia-robbanás elé nézünk, amely végül olyan gépeket eredményez, amelyek intelligenciája nagyobb mértékben haladja meg a miénket, mint a miénk a csigákét.” – írta Brief Answers to the Big Questions című könyvében, ami halála után néhány hónappal jelent meg.

„Nagy a kísértés, hogy a magas intelligenciájú gépek gondolatát puszta sci-fiként utasítsuk el, de ez hiba lenne – és potenciálisan a valaha volt legnagyobb hibánk.”

Ha megnézzük, milyen állapotban van a digitális korszak, amelyben jelenleg élünk, a mesterséges intelligencia rohamos ütemben való fejlődése és terjedése valóban ijesztő lehet. Ráadásul a mesterséges intelligencia folyamatosan tanul és fejlődik az általunk szolgáltatott adatokból.

Erre való tekintettel szakértők 2023-ban újabb nyílt levelet fogalmaztak meg az AI-kutatás hat hónapos szüneteltetését sürgetve.