Menü Bezárás

Stressz és szorongás nélkül: 5 fontos nevelési elv, amit a finn oktatásból mi is megtanulhatunk!

Úgy tűnik, a finn gyerekek sokkal szerencsésebb helyzetben vannak, mint a mi csemetéink, legalábbis, ami a házi feladat mennyiségét jelenti. Ott egyetlen szülő, sem gyerek nem panaszkodik, ugyanis a finn oktatási rendszer teljesen ember- és gyerekbarát.

A finn középiskola a következő 5 alapelvre épül.

1. Egyenlőség

A finn oktatási rendszer szerint nagyon fontos a kiegyensúlyozottság, figyelembe veszik: a tanárt, a diákot, a tantárgyakat. Az iskolák attól függetlenül, hogy hol találhatóak, egyenlő támogatást kapnak. Ugyanolyan felszereltséggel rendelkeznek, és semmiben sem élveznek előnyt egyesek.

A szülők nem kell egy távoli iskolába vigyék a gyerekeiket, csak azért, mert az jobb, mint a közelben lévő. Mindenik tantárgy egyformán fontos, egyenlő óraszámban tanulják a matematikát és a tornát is. A tanárnak az a feladata, hogy átadja a tananyagot, nem tesz különbséget a diákok között. Egyetlen diák sem retteg a tanártól, nem lát benne ellenséget.

2. Minden ingyenes

A finn oktatási rendszer biztosítja a diák számára az ingyenes oktatást és az iskolán kívüli, de az iskolához kapcsolódó tevékenységeket, mint például osztálykirándulás, múzeumlátogatás.

Biztosítják az iskolabusszal való szállítást abban az esetben, ha a diák több, mint 2 km-re lakik az iskolától. Ingyenesek a tankönyvek, a taneszközök, az iskolatáska, a tanuláshoz szükséges laptop. És természetesen tilos a szülői bizottság részéről való pénzgyűjtés a tanároknak szánt ajándékra.

3. Személyre szabott megközelítés

Minden gyerek személyre szabott oktatásban részesül. Ha valamivel nem tud megküzdeni, könnyebb feladatot kap, viszont, ha valami túl könnyűnek tűnik számára, kap egy nehezebb feladatot. Ha szükséges, a tanár órák után ottmarad, és önzetlen segítséget nyújt a diáknak. Egy finn tanár fizetése megközelítőleg 5 ezer euró.

4. Gyakorlati rész

Leginkább a gyakorlati oktatásra fektetnek hangsúlyt, így a finn iskola egyáltalán nem stresszes. Az iskola végén írnak csak felmérő dolgozatot, ezen kívül nem tesztelgetik őket ha kell, ha nem. A tanterv úgy van felépítve, hogy az életben szükséges dolgokat elsajátítsák a diákok. Így például tudnak weblapot készíteni, de fejben összeadni-kivonni is.

5. Bizalom

Az oktatásban az egyik legfontosabb dolog a bizalom, mind a tanár, mind pedig a diákok felé. A pedagógusok is sokkal nyugodtabbak, mint nálunk, hiszen nincsenek kitéve az állandó ellenőrzésnek, bizonyításnak. A tanár azt a módszert választja a tanításhoz, ami a legközelebb áll hozzá. Szerződése egy évre szól, év végén nyugodtan eldöntheti, hogy meg szeretné-e hosszabbítani.