Menü Bezárás

Szakember: “Ne menekülj a szalonnától, egészségesebb, mint azt gondolnád!”

Mihaela Bilic táplálkozási szakember kész ledönteni a sertés szalonna körüli mítoszt, mely szerint ez az ízletes élelmiszer fogyasztása feltételezhetően nagyon veszélyes a magas koleszterinszinttel küzdők számár.

A szakember szerint a helyzet nem ennyire komoly, sőt éppen ellenkezőleg. Mihaela Bilic azt mondja a Facebook oldalán, hogy a sertés szalonna zsírsav tartalmát tekintve a lazachoz vagy az olíva olajhoz hasonlít.

„A lábakkal megáldott lazac… olyan, akár a mangalica sertés. Az alábbiakban közölni szeretném az állati szalonna zsírsavtartalmának konkrét elemzését. Meglepő lehet, hogy a szalonna mono és többszörösen telítetlen zsírtartalma messze meghaladja a telített zsírok százalékát. Az olívaolajhoz és a lazachoz közelebb állva, a sertés szalonna az egészséges zsír forrása lehet.” – írja Mihaela Bilic közösségi oldalán.

De miért is egészséges a szalonna fogyasztása?

A jelenlegi kutatások szerint a sertés szalonnának számos előnye van a szervezet számára, éppen ezért ideális a mérsékelt, de rendszeres mennyiségben történő fogyasztása. Kimutatták, hogy jelentősen hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.

Ezt már olvastad? Az orvosok szerint ez az igazság a szalonnáról: “Tiszta egészség”

A szakemberek azt állítják, hogy a benne található arachidonsavnak köszönhetően elősegíti az alacsonyabb koleszterinszintet, ugyanakkor elengedhetetlen a szervezet védelme szempontjából. Ráadásul kis mennyiségben, a zsír jótékony hatással van a szívre és a vérerekre. Egy zsírfogyasztó személynek rendszeres a pulzusa, erősebb a szívizma és jobb a vérkeringése. Emellett a szalonna lelassítja az alkohol eredetű mérgezést, és kitűnő gyógymód az ízületi fájdalmakra.

Használható a másnaposság kezelésére

A szalonna lassítja az alkohol okozta mérgezést azáltal, hogy a gyomor falát zsírral borítja, amely megakadályozza az alkohol gyors felszívódását a gyomorból.

Gyógyítja az ízületi fájdalmakat

Az ízületi fájdalmaktól való megszabadulás érdekében javasoljuk a beteg ízületek megolvasztott szalonnával való bedörzsölését. Egy másik módszer, ami kiváló lehet az ízületeinkre, ha régi szalonnát ledarálunk és mézzel keverünk össze, majd ezzel kenjük be a fájó testrészt. A bekent testrészre helyezzük fóliát, takarjuk meleg kendőbe, és hagyjuk egy éjszakán át hatni.

Forrás