Menü Bezárás

Szakértők szerint a szakállas férfiak több baktériumot hordoznak, mint a kutyák!

A svájci kutatók legújabb kutatásából kiderült, hogy a férfiak szakálla több baktériumot tartalmaz, mint a kutyák szőre. Lehetséges, hogy szakáll-, és nem a kutyasimogatás esetén kellene kezet mosnod?

Egy nemrég közzétett kutatás eredményei ugyanis igencsak elgondolkodtatóak, már ami a szakáll higiéniáját jelenti. 18 szakállas 18-76 év között férfi, és 30 kutya szőrzetét vizsgálták meg, amely alapján kiderült, hogy az összes szakáll igen komoly baktérium-állománnyal rendelkezik, sőt, közülük 7 olyan baktériumokat tartalmaz, melyek akár komolyabb betegségeket is okozhatnak.

A 30 kutyából azonban csak 23-nál találtak hasonló mennyiségű baktériumot.

A kutatás célja az volt, hogy kiderüljön el tudunk-e kapni bizonyos betegségeket a háziállatokon keresztül, azonban az derült ki, hogy a kutyák szőrén kevesebb a baktérium, mint az emberek szakállában.

“Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a kutyák tisztábbak, mint a szakállas férfiak” – mondta a kutatást vezető svájci szakember, Dr. Andreas Gutzeit.

Kleith Feth, a Beard Liberation Front alapítója a Daily Mailnek elmondta, hogy ő bizony megkérdőjelezi az eredményeket.

“Ha az emberek kezéről és hajáról mintát vennénk, számos kellemetlen baktériummal találnánk szembe magunk. Nem hiszem, hogy a szakáll az egyetlen nem higiénikus dolog, amit magunkon viselünk” – mondta.