Menü Bezárás

Szilágyi István otthonában jártunk, borzalmas állapotok uralkodnak

Az egykor szebb időket is megélt színésszel a Story magazin készített interjút rákoscsabai otthonában, amit most el is veszíthet az idős színész és családja, amennyiben nem tudják a törlesztőrészeteket fizetni.

Sokak gyerekkorában játszott kiemelt szerepet a színész, aki olyan klasszikusokban volt látható, mint a Tenkes kapitánya, a Bors című sorozat, valamint a Keménykalap és krumpliorr, ahol az utca hímondóját, Lópici Gáspárt alakította.

A színészen nyomot hagyott az a rengeteg megpróbáltatás, amin keresztülment és megy jelenleg is, de a szeméből a régen látható csillogás mára sem tűnt el.

Bármilyen hétköznapi ember megmondhatja, az élettér, ahol a színész, valamint felesége Jolán és fiuk, Péter él, alkalmatlan a normális életre. A fürdőszobában a kád szinte használhatatlan, a lakás nagy részében omlik a vakolat, a fényért egy kislámpa felel, a fűtés pedig nem remekel: amint elfogy a fa a tűzről, fogvacogtató hideg járja be a szegényes lakrészt.

Felvetődött a kérdés, hogy István vajon elégedett-e így az életével, ám ő ha tehetné, sem menne vissza az időben, hogy valamit esetleg másképpen csináljon.

Azt mondanám, nem, köszönöm, nem. Így volt ez kerek. A sors akarta, hogy a dolgok így történjenek velem és velünk. Már nehezen mozgok, fáj mindenem, de egy vágyam azért van. Innen már csak a temetőbe szeretnék menni, nem pedig az utcára, a hajléktalanok közé. Talán még megkönyörülnek rajtunk…

A szörnyű körülmények ellenére ez az otthon legalább az övék. De csak egyelőre, mivel van egy 7 milliós banki hitelük, amit éveken keresztül folyamatosan fizettek, de a tartozás ez idő alatt 25 milliósra duzzadt. A hiteltörlesztést pedig kettejük nyugdíjából lehetetlen fizetni.

Szilágyi István 50 éve él már együtt a feleségével Jolánnal, akivel a szerény körülmények között is nagy szeretetben óvják és vigyázzák egymást.

Nem túl sok jó jutott a családnak az elmúlt időszakban sem, a hírek szerint évekkel ezelőtt az idős színészt több alkalommal is megverte a fia, Péter, akit emiatt hét hónapot ült előzetesben. Jolán szerint a fia mindig is jó gyerek volt, így biztos benne, hogy nem történt ilyen.

Most a hiteltartozás miatt áll fenn a veszély, hogy a bank elveszi a házat, így utcára kerülnek. A pár mégis bizakodó, mivel néhány napja egyeztettek a bankkal, amely vélhetően hajlandó lesz a törlesztés összegét a felére csökkenteni, amit az idős pár ki tud fizetni. Amennyiben Péternek is sikerülne rövid időn belül munkát találnia, a helyzet tovább javulna – utóbbiért vélhetően egy egész ország szorít.