Menü Bezárás

Tanuljunk meg megbocsátani – Ez a lelki és szellemi egészség felé vezető egyetlen út!

Mahatma Ghandi szerint a gyengék sosem tudnak megbocsátani. A megbocsátás az erős személyiséggel rendelkező emberek kiváltsága. Ahol gyűlölet és bosszú van, ott rejtőzik a gyengeség és a fájdalom is.

A múlt problémáin való rágódás megkeseríti és élhetetlenné teszi a jelent. A hatalom a szeretet képességének kimutatásával kezdődik, gyakorolni kell még akkor is, ha nem találunk viszonzást. Az erős emberek képesek arra, hogy megbocsássanak, és kimutassák szeretetüket az őket bántó személyek felé is. Nem egy könnyű dolog, de ebben rejlik a belső erő, az önfegyelem, és az egyensúly lényege.

Meg kell bocsátanunk másoknak és önmagunknak is annak érdekében, hogy egy teljes életet tudjunk élni.

Bocsáss meg önmagadnak!

Ugyanúgy, mint ahogy bárki más, te is tévedhetsz! Ismerd fel a helyzetet, és bocsáss meg önmagadnak, ne ostorozd magad életed végéig. Ahhoz, hogy meg tudj bocsátani önmagadnak, szeretetre és toleranciára van szükséged.

Bocsáss meg azokért a hibákért, amit mások ellen vétettél!

Nem könnyű megbocsátani azokért a hibákért, amit mások ellen vétettél. Ha sikerül, akkor meg tudod szakítani a múlthoz való ragaszkodásodat, könnyebben tudod élni a jelened. Annak érdekében, hogy meg tudj bocsátani, fel kell ismerned, hogy te is tévedhetsz, és nem hibáztathatod magad egész életedben.

Bocsáss meg azoknak, akik megbántottak!

Empátia szükséges ahhoz, hogy meg tudj bocsátani azoknak, akik megbántottak, vagy “vétkeztek ellened”. Ez azt jelenti, hogy akkor is meg tudsz bocsátani, ha az illető személy nem ismeri fel, hogy hibázott.

Ha megtanulsz megbocsátani, sokkal könnyebb lesz a lelked, és meg tudod tartani a belső egyensúlyod. A múltba való visszatekintés, a ragaszkodás nagyon meg tudja nehezíteni a jelent is, hiszen amíg a már megtörtént dolgok miatt fáj a fejed, nem fogsz tudni szabadon élni a jelenben.

“Amit évek hosszú során felépítettél, egy másodperc alatt romba dőlhet. Ne törődj vele! Te csak építs! Ha valakinek segítesz, furcsán néznek rád az emberek. Ne törődj vele! Te csak segíts annak, akinek szüksége van rád!

Ha mindent megteszel a világért, helyébe rúgást fogsz kapni. Ne törődj vele! Te csak tedd, ami tőled telik!

Azt a jót, amit ma cselekszel, holnapra elfelejtik. Ne törődj vele! Te csak tedd a jót!

A becsületesség, tisztaság és igazmondás támadhatóvá tesz. Ne törődj vele! Te csak légy becsületes, tisztességes és őszinte!

Az emberek észszerűtlenül gondolkodnak, helytelenül cselekszenek és önzők. Ne törődj vele! Te csak szeresd felebarátodat!

Ha jót teszel, azt mások úgy tekintik, hogy hátsó szándék vezet. Ne törődj vele! Te csak tedd a jót!

Ha ezek a céljaid vezérelnek, hamis barátaid és igaz ellenségeid lesznek. Ne törődj vele! Te csak kövesd céljaidat!” (Teréz anya)