Menü Bezárás

Te tudtad ezt Sissiről, a gyönyörű császárnéról, aki valósággal felforgatta a bécsi udvart?

1898. szeptember 10-én – picivel több mint 119 éve gyilkolták meg Erzsébetet, Ausztria császárnéját és Magyarország királynőjét, I. Ferenc József feleségét, akit mindenki csak Sissiként ismert és szeretett.

Te tudtad ezt Sissiről, a gyönyörű császárnéról, aki valósággal felforgatta a bécsi udvart?

Wittelsbachi Erzsébet Amália Eugénia 1837. december 24-én született a Bajori Maximilian Joseph és a Bajori Mária Ludovika gyermekeként, Bajorország királyának unokájaként. A kis hercegnő szabadon, a Possenhofen-palota etikettjétől mentesen nevelkedett, így felfedezhette saját értékeit és szenvedélyeit. Imádta a természetet és a szépet, odavolt a vadászatokért és a lovaglásért.

Erzsébet mindössze 16 éves volt, amikor Ferenc József herceg, Ausztria jövendőbeli császára eljegyezte a nővérét, Helénát. De amikor megismerte az ifjú hercegnőt, teljesen elolvadt a lány természetességétől és szabad jellemétől. Ferenc József azonnal őt választotta nejéül. Így történt, hogy 1854-ben, egyik napról a másikra Sissiből Ausztria császárnéja lett…

A gyönyörű Erzsébet azonban sosem tudott beilleszkedni a rideg és szigorú bécsi udvarba. Amikor folyton falakba ütközött, egyre boldogtalanabb lett, és kezdett eltávolodni a férjétől. A lehető legfurcsább társaságot gyűjtötte maga köré: tornatanárokat, külföldi orvosokat, koldusokat, fodrászokat és persze állatokat! Igazi állatkert vette őt körül kutyákkal, szarvasmarhákkal, cirkuszi lovakkal és papagájokkal.

Bár Ferenc József kimondhatatlanul szerette ifjú feleségét, sosem tudta őt igazán megérteni. Sokat is szenvedett a neje ártatlan kicsapongásaiért, hisz amilyen szeszélyes, felületes, eredeti és lelkendező volt Sissi, Ferenc Józsefet épp oly pontosnak, rendszeretőnek és szigorúnak nevelték.

Házasságukból, mely mindenki szerint egy kudarc volt, három gyerek született. A kicsiket távol tartották a hercegnőtől, csak hogy megóvhassák őket Sissi rossz befolyásától. Ezt Erzsébet csakis úgy tudta elviselni, hogy egyre többet utazott a világban, és minél kevesebbet tartózkodott a számára börtönként szolgáló udvarban.

Nem volt elég, hogy mindenki elítélte, amiért nem a rangjához méltóan viselkedik, és amiért nem tartja be az udvar szabályait, Sissinek még azt is el kellett viselnie, hogy barátságát az unokatestvérével, II. Lajos bajor királlyal különös és beteg viszonyként forgatták ki. Tény azonban, hogy az őrült és homoszexuális király bizony megmagyarázhatatlanul vonzódott a gyönyörű hercegnőhöz.

Bár rengetegen szerették őt az önzetlenségéért, közvetlenségéért és meleg szívéért, a köréje tornyosuló sok viszály végül oda vezetett, hogy 1898-ben, a svájci Genfben tört döftek Sissi szívébe. A támadást követően a császárné a saját lábán távozott, és mivel a seb kis méretű volt, meg sem gondolta, hogy valójában az okozza majd a halálát. 61 éves volt, amikor gyilkosa, Luigi Lucheni megszúrta. Utolsó perceiben csak ennyit mondott: „Mi történik velem?”.

Sissi mindig is arra vágyott, hogy a tengeren hagyja el ezt a világot, és a végtelen víz legyen a nyughelye. De utolsó kívánságát nem teljesítették: teste a bécsi királyi kriptában nyugszik, az osztrák főváros központjában, egy olyan országban, melyet sosem érzett otthonának.