Menü Bezárás

Természeti csodák, amiket legalább egyszer látnod kellene

Néhány mesébe illő helyet mutatunk, melyet legalább egyszer mindenkinek látnia kellene:

Grand Prismatic Spring, Egyesült Államok

A világ harmadik legnagyobb melegvízű forrása az Új-Zélandi Frying Pan-tó és a Dominikai Köztársaságban található Boiling-tó után. 112 méter átmérőjű, vagyis valamivel nagyobb, mint egy focipálya.

Kappadókia, Törökország

Kappadókia egy Kis-Ázsiában fekvő terület ősi neve, melyet délen a Toros-hegység, északon a Fekete-tenger, keleten az Eufrátesz határolt. Az ott található ún. ,,tündérkéményekért” és az élményszámba menő hőlégballon túrákért messze földről érkeznek a turisták.

Mammoth Lakes, Kalifornia

Megmártóznál egy kristálytiszta vízű szív-alakú tóban a mesébe illő völgyek között?! Akkor ez a Kaliforniában található ékszer a Te tökéletes úticélod.

Kakslauttanen Hotel, Finnország

Feküdnél egy meleg szoba hatalmas franciaágyon a kedveseddel, miközben a felettetek elterülő sarki fényt csodáljátok?! Akkor a finnországi Kakslauttanen hotelnél keresve sem találhatnátok jobb helyet erre a célra, ahol szinte a szabad ég alatt fekve, panoráma kilátás mellett tehetitek meg mindezt.

St Michael’s Mount – Cornwall, Anglia

A Szent Mihály-hegyi kastély egy kis szigeten áll Marazion partjainál. Apálykor a töltésen keresztül lehet átsétálni ide, dagálykor pedig csónakok szállítják a turistákat a festői szigetre. Véres időszakokat élt át, beleértve a normann hódítást, a Rózsák háborúját, a spanyol armada támadásait és a polgári forradalmat is. 1659-ben került Sir John St. Aubyn birtokába, azóta is az ő leszármazottai élnek itt.

(forrás: mienkavilag.hu)

Ik Kil víznyelő, Mexikó

Az Ik Kil egy úgynevezett cenote, vagyis mély víznyelő Mexikó Yucatán államában, Tinum községben, a világörökség részét képező Chichén Itzá romváros közelében. A turisták kedvelt célpontja, úszni is szabad az alján található tóban.

Smoo barlang, Skócia

A mészkősziklákból álló Smoo barlang elég nagynak mondható a 60 méter hosszával és 40 méter szélességével. Bejáratának magassága 15 méter. A barlanghoz legendák is kapcsolódnak. Úgy gondolják, hogy a barlang az alvilág kapuját őrző lelkek lakhelye.

(forrás: bakancslista.club)

Black Canyon – Gunnison Nemzeti Park, Colorado

A Gunnison folyó kétmillió éves munkája fekszik ebben az „alkotásban”, ám a sportszerűség kedvéért meg kell említeni, hogy az időjárás (hőség/fagy) és a szél is alaposan besegített a „farigcsálásba”.

(forrás: szepvilagunk)

Szokotra, Jemen

Egy sziget Ufó fákkal, (valódi nevük sárkányfa) csak itt élő állatokkal, az idő peremére szorult helyiekkel. Szokotra egy kisebbfajta sziget az Indiai – óceánban Afrika Szarva és az Arab-félsziget között a Vörös -tenger bejáratánál. Jemenhez tartozik, de az ország közigazgatásának elhanyagolt területe.

(forrás: mertutaznijo)

Tongariro Nemzeti Park, Új-Zéland

Tongariro Új-Zéland egyik legszebb nemzeti parkja és egyben a világörökség része. 2000 és 2003 között egyébként a Gyűrűk ura trilógia számos jelenetét forgatták ezen a helyszínen.

La Manche szoros

A La Manche az Atlanti-óceánnak az a része, amely elválasztja egymástól Nagy-Britannia fő szigetét Franciaország északi partjaitól, illetve a Doveri-szoroson keresztül összeköti az Északi-tengert az Atlanti-óceán törzsterületével.

Lilaakác alagút – Kitakjúsú, Japán

Ha valóban mesébe illő helyre vágysz, akkor jobban jársz, ha a kitakjúsúi virágoskert felé veszed az irányt, ahol 20 speciális fajtájú lilaakác mellett többek között egy lilaakác alagúton is átsétálhatunk. A növények virágzása miatt április végén és május elején érdemes leginkább ellátogatni ide.

Bajos del Toro, Costa Rica

A Bajos del Toro egy kevésbé ismert paradicsom a costa ricai Alajuela tartomány szívében. A kristálytiszta vízen keresztül vezető út végén egy rejtett vízesés vár ránk, amit legalább egyszer az életbe mindenképpen látni kell.

San Ignacio Miní, Argentína

Az Iguazú-vízesés és Buenos Aires között található San Ignacio Miní jezsuita misszió romjai. Innen kalandos, már-már viszontagságos úton jutottam el az Esteros del Iberá lépvidékére, ahol vízidisznókat és kajmánokat lehet testközelből megfigyelni.

(forrás: inkakektura)

Mount Edith Cavell, Kanada

Ezt a hegyet 1916-ban nevezték el Edith Cavell angol ápolónőről, aki az első világháború során tanúsított példa értékű tetteivel érdemelte ki ezt a dicsőséget. Illatos szubalpin erdő, alpesi rétek, csodálatos kilátás és az Angel-gleccser vár az ide érkező turistákra.

Márvány-barlang, Chile

Az összefüggő barlangrendszert évezredek alatt formálta a föld, a víz, a szél ereje. A chilei márvány-barlang bolygónk egyik leglenyűgözőbb természeti kincse. A lenyűgöző szépségű márvány barlangrendszer gyönyörű természeti környezetben jött létre, színes, csíkos, csipkézett falai Dél-Amerika legmélyebb tavában, a General Carrera tó vizében tükröződnek. A tó vize smaragd, türkiz és akvamarinkék árnyalatú, ami még jobban kiemeli az egyedülálló sziklaalakzat szépségét.

(forrás: impressmagazin)

Sabah, Malajzia

Sabah Malajzia szövetségi állama, egyike a Borneó szigetén elterülő két maláj államnak, Borneó északi részében. Kristálytiszta vize és fehérhomokos strandjai mellett a világ egyik legszebb naplementéje várja az ide érkező turistákat.

Ithaa vízalatti étterem, Maldív-szigetek

A Maldív-szigeteken található a világ első víz alatti étterme, ahol közel öt méteres mélységben várja vendégeiket egy különleges vacsorára. A 2005-ben megnyitott Ithaa Undersea étterem lenyűgöző tengeri kilátással rendelkezik. A víz alatti vendéglő része a Conrad Maldives Rangali Island hotelnek. Az 5 méter széles és 9 méter hosszú építészeti különlegesség 14 fő befogadására alkalmas.

(forrás: erdekesvilag.hu)

Red Beach, Kína

A Liaohe folyó deltájában, a kínai Panjin várostól mintegy 30 kilométerre, délnyugatra húzódik ez a vöröslő virágstrand – ahol is egyfajta tengeri fűféle, a Sueda virágzik a szikes-lugos talajon. Amúgy egy haszontalan gyomnövény, s amíg növekszik – tavasszal és nyáron – hagyományos zöld színben pompázik, ám ősszel lángoló vörösre vált át, s a táj úgy néz ki, mintha egy hatalmas vörös szőnyeget borítottak volna rá.

(forrás: tajepiteszek.hu)

Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Horvátország

Kevesebb, mint 300 km-re a magyar határtól található a horvátországi Plitvicei Nemzeti Park. Ezt a fantasztikus tórendszert mindenképpen látni kell mindenkinek, aki szeret a természeti szépségekben gyönyörködni. A Plitvicei-tavak (horvátul Plitvička jezera) Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül. A tavak Karlovactól 75 km-re fekszenek. A Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatainak találkozásánál több folyócska fut össze, melyek északról déli irányba robogva egységes tórendszert hoztak létre.

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze. A tavak felszíne összesen 2 km2. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területe eléri a 200 km2-t (20 000 hektár), amelyből több mint 15 000 hektár erdős terület. A vizek felszíne 215 hektárt tesz ki.