Menü Bezárás

Tisztítási szakértő állítja: a textilfehérítők valójában rontanak a sárga foltokon, nemhogy eltüntetnék

Teljesen mindegy, milyen gyakorisággal mossuk az ágyneműket, a textiliák idővel magukban is besárgulhatnak. Bár tudjuk, hogy a legjobb érzés frissen mosott, makulátlan ágyneműbe burkolózni, azok tökéletesen tisztán tartása már teljesen más tál tészta. Szerencsére, egy tisztítási szakértő most felfedi a titkot, miként lehet hatékonyan eltávolítani a meglévő foltokat, illetve melyek a bevált trükkök a tartós foltok megelőzésére.

Valójában idővel minden anyag elhasználódik – legyen szó tarka huzatokról vagy hófehérekről, a használat során valamennyi kifakul, befoltosodik. Annyi a különbség, hogy a fehéren a legapróbb elszíneződések is azonnal meglátszódnak. A mosás, akárhány fokon is történjen, még a legprofibb mosószer mellett is, nem oldja meg mindig a problémát. Viszont egyértelműen segít, ha kellő gyakorisággal végezzük.

A testünk fiziológiai folyamatai ellen nem tehetünk semmit, még a rendszeres tisztálkodással sem. Így nem tudjuk megakadályozni például az éjszakai izzadást, a bőr zsíros természetét vagy a hámsejtek felhalmozódását – ezek együttesen viszont, akár tetszik, akár nem, makacs foltokat okozhatnak.

A jó hír, hogy rengeteg megoldás létezik, melyekkel ragyogóvá tehetjük a lepedőinket, párnahuzatjainkat, különösebb kiadások nélkül.

„Az ágynemű gyakori mosása és a lefekvés előtti zuhanyzás segíthet csökkenteni az olaj és a szennyeződések mennyiségét az ágyneműben, és késleltetheti a sárgulást” – állítja Amy Murphy, tisztítási szakértő. Ám ha ez már nem váltja ki a kívánt hatást, érdemes okosan megválogatnunk a tisztítószereket, melyeket az ágyneműinken alkalmazunk – figyelmeztet a szakember.

Nem minden anyagtípus bírja el a fehérítőket. Éppen ezért, a hatékony folteltávolítás és a textiliák hosszas élettartama érdekében, legyünk tekintettel az anyag vegyszerekkel szembeni tűrőképességére, a lepedőink finomságára és a foltok súlyosságára is – javasolja Murphy.

Íme egy rövid útmutató, hogy könnyebben el tudjunk igazodni a lehetőségek között:

1. Szódabikarbóna

Ha a memóriamatracunkat szeretnénk újjá varázsolni, ez lesz az ideális megoldás. Hatékony a fehér lepedők esetében is: ahelyett, hogy kivilágosítaná az anyagot, a foltokat „emeli fel” a rostokból, így nem árt a szövetnek, és mosógépben is gond nélkül használható. Egyszerűen adj fél csésze szódabikarbónát a mosószerhez, és futtasd le a szokásos mosási ciklust.

2. Fehérítő 

A makacs foltok ellen ez lehet a leghatékonyabb megoldás. Fehér anyag esetében viszont jó, ha óvatosan bánsz a klóros vegyszerekkel. A klór “reakcióba léphet a testzsírokkal és az elhalt hámsejtekkel, és valójában elmélyítheti a sárga foltokat a lepedőn. Emiatt érdemes először csak rendes mosószerrel kimosni az ágyneműt. Ezután egy másik mosási cikluson is átfuttathatod őket fél csésze fehérítővel” – tanácsolja a szakértő.

3. Fehér ecetes oldat

Ez egy természetes megoldás, amely hatékonyan lép fel az elszíneződésekkel szemben, a fehér anyagon is anélkül, hogy ártana. Keverj ecetes oldatot úgy, hogy minden gallon (kb 4 liter) vízhez fél csésze fehér ecetet adsz, és áztasd be az ágyneműt egy órán át, mielőtt kimosnád.

4. Folyékony kékítő

“A kék hideg alapszín ellensúlyozza a sárga meleg alapszínt, így ha a fehér lepedőnk sárgás árnyalatú, és nem étel- vagy italfoltos, akkor a folyékony kékesítés lehet a legjobb megoldás” – magyarázza Murphy. De ezzel is vigyázni kell: a folyadékot ne közvetlenül a flakonból adagoljuk a mosáshoz, hanem mindig hígítsuk az utasítás szerint, és így öntsük a mosógépbe a mosószerrel együtt.

„Soha ne tegyél folyékony kékítőszert a mosógép adagolójába, mert azt is elszínezheti” – figyelmeztet a szakértő.

5. Citromlé

A citromsav természetes fehérítő, így ha mosás előtt egy citromot facsarsz a mosószerbe, az segít eltávolítani a sárga foltokat. További előnye, hogy megszünteti a szagokat, és kellemes citromos illatot hagy az ágyneműdben.

Van azonban az a pont, amikor már semmi nem segít. “Még ha ki is tudjuk fehéríteni az ágyneműinket, akkor sem biztos, hogy olyan puhának és rugalmasnak fogjuk érezni őket, mint régen. Amikor már kopottnak tűnnek, és úgy érzed, mintha egy vékony rongyot tekertek volna a tested köré, itt az ideje, hogy új ágyneműgarnitúra után nézz” – fogalmaz Murphy.

A legjobb, ha hetente egyszer cserélünk ágyneműt, főként ha fehér garnitúránk van. Ez ugyanis könnyebben fakul és foltosodik, ráadásul látványosabb is rajta az elszíneződés. Esetükben kifejezetten ajánlott meleg vagy forró vízzel való mosás, mely hatékonyabban eltávolítja a foltokat. További jótanács, hogy a balzsamot mellőzzük, egyes termékek ugyanis elszínezhetik az anyagot.