Menü Bezárás

Több tucat sovány és éhes jegesmedve kóborol Oroszország északkeleti részén fekvő Rürkajpij városának környékén

Több tucat sovány és éhes jegesmedve kóborol Oroszország északkeleti részén fekvő Rürkajpij városának környékén.

Az elmúlt napokban több mint 50 kóborló jegesmedvét számoltak az Oroszország északkeleti részén fekvő Rürkajpij városának környékén – közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön. A csukcs-földi város térségében szokatlanul meleg idén a tél, és a közeli tengeri területeken nincs elegendő jégtakaró, ahol a ragadozók zsákmány után kutathatnának.

„Szinte valamennyi jegesmedve sovány” – mondta Tatjana Minyneko, a WWF helyi szervezetének illetékese. Ő vezeti a természetvédők azon csoportját, amely megpróbálja elejét venni a vadállatok és a helyi lakosság találkozásának.

A jegesmedvék jelenléte ugyan nem szokatlan a térségben, azonban igen ritka, hogy ilyen nagy számban közelítsék meg a lakott területeket egy időben. December elejéhez képest a térségben szokatlanul meleg az idő, és bár a tengervíz kezd befagyni, a jégtakaró nem elég vastag, hogy a medvéket megtartsa – írta közleményében a WWF.

Hónapokkal ezelőtt egy éhező jegesmedvét figyeltek meg a szibériai Norilszk térségében, több száz kilométerre délre természetes élőhelyétől. Az élelem után kutató éhes állatot befogták és Krasznojarszk állatkertjébe vitték.

Forrás: sonline.hu