Menü Bezárás

Változtatja a színét Európa legegyedibb tava, és csak itt van a szomszédban!

Az erdélyi Máramaros megyében lévő Felsőbánya (Baia Sprie) közelében létezik egy Európában páratlan tó, amely az időjárási körülmények függvényében képes megváltoztatni a színét.

Fotó: Pixabay.com

A településtől számítva, egy kanyargós úton lehet 40 perc alatt gyalog eljutni a Kék-tóhoz, amely 1919-1920-ban jött létre, mikor az ott található bánya beomlott, és a kráter felgyűlt vízzel. Ekkor került bele a tóba réz szulfát, ezért az amúgy smaragdzöld színű víztükör kékesre vált át, mikor a nap sugarai egy bizonyos szögbe érik, valamint a víz hőmérséklete is közrejátszik a gyönyörű jelenség kialakulásában.

Tavasszal világos és sötétkék színben pompázik a tó, nyáron meg inkább sötétzöld színű, majd ősszel néha barnás árnyalatúvá válik. Eddig még konkrét tudományos magyarázat nincs a színváltozásokkal kapcsolatban.

Az 1977-ben természetvédelmi területé nyilvánított tó felszíne 0,5 hektár, és szinte teljesen szabályos kört formáz. A legmélyebb pontja eléri a 4 métert, szélessége pedig 50 méter. A tó élettelen, mivel a réz koncentrációja 7,8 g/liter, így a pH-szintje 4-es.

Fotó: Pixabay.com

Legendák szerint a Kék-tó kiterjedése a föld alatt folytatódik, egészen a kisváros alatti talaj is tele van vízzel, folyósokkal, így félő, hogy a települést elnyelheti a víz. Azonban szakemberek megvizsgálták a környéket, és kizárták ennek lehetőségét, mondván a város alatti tó csak egy mítosz.

Érdemes meglátogatni ez a vizes csodát, több panzió is kínál szálláslehetőséget.