Menü Bezárás

Van kapcsolat a stressz és a pajzsmirigybetegség között?

A stressz nem egy ördögtől való dolog. Kis mennyiségben szükségünk van stresszre, hiszen akár még a teljesítményünket is fokozni képes. Azonban a túlzott mértékű stressz károsan hat az emberi egészségre, azaz testi és lelki betegségeket és tüneteket is okozhat.

A krónikus stressz tehát nagyon sokféle egészségügyi problémát okozhat: fejfájás, gyomorfájdalom, depresszió, álmatlanság, légszomj, az immunrendszer gyengülése és sorozatos fertőzések, betegségek kialakulása, magas vérnyomás, izomfeszültség, libidócsökkenés. A krónikus stressz a szívinfarktus kialakulásának is oka lehet.

Kutatások igazolják, hogy a stressz negatívan hat a pajzsmirigy működésére és előidézheti a pajzsmirigybetegségek kialakulását is. A pajzsmirigy hormonokat termel, amely a szervezet energiafelhasználását szabályozza.

Amikor stresszes helyzetbe, állapotba kerülünk, akkor a mellékvesék kortizolt termelnek. A megnövekedett kortizolszint viszont csökkenti a szervezet anyagcseréjét és ezek együttesen segítenek a stressz elleni küzdelemben.

Azonban ha túl sok kortizol termelődik, ez elnyomja az agyalapi mirigy működését, amely a TSH, azaz a pajzsmirigystimuláló hormon termelődését segíti elő. Amennyiben kevés lesz a TSH, úgy a pajzsmirigy inaktívvá válik, ami a pajzsmirigy betegségét (hypothyreosis) okozza, ez pedig a T3 (trijód-tironin) és T4 (tiroxin) szintjének csökkenését idézi elő.

A pajzsmirigy-alulműködés nagyon sok tünettel jár együtt: fáradtság, súlygyarapodás, izomgyengeség, száraz bőr, arcpuffadás, székrekedés. A betegségre jellemző még a hidegre való fokozott érzékenység, azaz a testhőmérséklet szabályozása zavart szenved.

A stressz tovább súlyosbíthatja a pajzsmirigy állapotát és a betegséget, így komolyabb, azaz autoimmun pajzsmirigybetegség is kialakulhat, mint például a Graves-kór vagy a Hashimoto-kór. Ez utóbbi nem más, mint a krónikus autoimmun pajzsmirigybetegség.

Az egyik legfontosabb lépés a stressz kezelése, hiszen így jelentősen csökkenthetjük a pajzsmirigybetegség kellemetlen tüneteit. A stressz csökkentésében segíthet még a kiegyensúlyozott és egészséges étrend, a jódbevitel növelése és a tápanyagok bevitele, mint például A-, C-, E- és D-vitaminok, illetve a cink, réz, vas és szelén rendszeres fogyasztása.

Az elegendő alvás, a meditáció, a jóga, a rendszeres testmozgás, a szabadidő értelmes és kellemes eltöltése és az úgynevezett túlgondolkodás elkerülése nagyon sokat enyhíthet a tüneteken, és ezáltal a stressz csökkentésében is a segítségünkre lehet.