Menü Bezárás

Van rá 7 ok is, hogy miért lehetsz hirtelen álmos, ahogyan öregszel

Azt mondják, ahogy a testünk öregszik, egyre hamarabb fáradunk el. Vannak feladatok, melyeket pár évvel ezelőtt még különösebb erőfeszítés nélkül végeztünk, de ma már teljesen kimerülünk tőlük. Ezzel nincs is semmi baj. Akkor van okunk aggódni, ha az energiánk egyik napról a másikra hagy cserben minket, és ha hirtelen már az ágyból való kikelés is gondot okoz – írja a LiveStrong.com.

“A fáradtságnak számos oka van, amelyek az ártalmatlantól a súlyosig terjedhetnek, és hirtelen jelentkezhetnek” – mondja Dr. David Cutler, a kaliforniai Santa Monicában található Providence Saint Johns Egészségügyi Központ háziorvosa. “Bár normális, hogy minden nap tapasztalunk némi fáradtságot, az energiában vagy az éberségben bekövetkező észrevehető változás, amely a pihenésre és az öngondoskodásra irányuló lépések ellenére is fennáll, további orvosi vizsgálatot indokolhat.”

Más szavakkal, amennyiben gyanús változást észlelünk a hangulatunkban és az állóképességünkben, illetve már-már kórosan álmosak és fáradtak vagyunk, amit semmilyen konkrét okra nem tudunk visszavezetni, ajánlott felkeresnünk egy szakembert. Ezek a jelzések ugyanis egészségügyi problémákra utalhatnak.

Hogy kizárjunk néhány tényezőt, felsorolunk hét ismertebb okot, mely az idősebb felnőttek túlzott álmossága mögött rejtőzhet.

1. Új gyógyszert kezdtél el szedni

A Harvard Health Publishing szerint a fáradtság számos gyógyszer gyakori mellékhatása lehet. Ilyen készítmények például az antidepresszánsok, antihisztaminok, altatók, hányinger elleni gyógyszerek, opioidok, izomlazítók, valamint az alfa- és béta-blokkolók. Ha rendszeresen szedjük valamelyiket, a mellékhatásai egyre jelentősebbé válhatnak, állítja a szakember.

“A szervezet anyagcseréje és zsírkoncentrációja az életkor előrehaladtával megváltozik, ami az idősebb felnőtteket a gyógyszer hatásmechanizmusa alapján érzékenyebbé teszi bizonyos mellékhatásokra.” – magyarázza Dr. Cutler.

2. Orvosi kezelés alatt állsz, vagy műtétből lábadozol

Az olyan orvosi kezelések, mint a kemoterápia vagy a sugárkezelés, teljesen kiaknázzák a test energiaszintjét, amitől kimerültnek érezhetjük magunkat – jegyzi meg a Nemzeti Öregedési Intézet (NIA).

Akkor is fáradtabbnak érezhetjük magunkat, ha műtétből vagy orvosi beavatkozásból épülünk fel, tájékoztat Dr. Ankur Patel, virginiai geriáter, Az életkor csak egy szám (Age Is Just a Number) című könyv szerzője. A test ilyenkor a gyógyulásra koncentrál, és a lehető legjobb orvosság erre a pihenés. De előfordulhat, hogy a műtét után új gyógyszereket is kapunk, amelyek fáradtságot okozhatnak.

3. Fertőzésről van szó

Az olyan betegségek, mint az influenza, a tüdőgyulladás vagy a húgyúti fertőzések mind fáradttá tehetik a testet, mivel a szervezet ilyenkor extra energiát fordít a baktériumok elleni küzdelemre – fogalmaz Dr. Patel. És néha ezek a problémák az idősebb felnőtteknél a háttérben lappanganak.

“Mivel az idősebb felnőtteknek megtévesztő tüneteik lehetnek, előfordulhat, hogy a beteg nem beszél a gondozójával vagy az orvosával” – teszi hozzá Dr. Patel.

4. Szorongás vagy depresszió

A túláradó érzelmek néha fizikai tünetekben, például hirtelen extrém fáradtságban nyilvánulhatnak meg – tájékoztat az NIA. Továbbá, a depresszió is gyakoribb az életkor előrehaladtával.

“Az idősebb felnőttek tapasztalhatnak magányt, gyászt vagy a jövővel kapcsolatos szorongást, ami gyakran diagnosztizálatlan marad, és fáradtságot eredményezhet” – mondja Dr. Cutler.

5. Tápanyaghiány

Az alacsony vasszint hatására érezhetjük lomhának és gyengének magunkat, mely ráadásul vashiányos vérszegénységhez vezet – jegyzi meg a Mayo Clinic. Ugyanígy az is előfordulhat, hogy a testünk nem jut elég B12-vitaminhoz és D-vitaminhoz, mondja Dr. Patel, mely szintén hasonló tüneteket eredményez.

Bár ezek a hiányosságok minden korosztályban okozhatnak fáradtságot, az idősebb felnőtteknél mégis nagyobb a kockázata annak, hogy nem jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz.

6. Alvási apnoéd van

Az alvási apnoe megzavarhatja az ember légzését alvás közben, ami miatt sokszor megébredhet az éjszaka folyamán anélkül, hogy észrevenné. Ez a jelenség túlzott nappali álmossághoz, hangulatváltozásokhoz, koncentrációs zavarokhoz és fejfájással vagy torokszárazsággal való ébredéshez vezethet.

Az idősebb felnőttek szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve: “Ahogy az ember öregszik, az izmok gyengülnek, beleértve a nyakat és a légutakat is” – magyarázza Dr. Patel. Így történik, hogy az ember légútjai alvás közben elzáródnak, ami légzési zavarokhoz vezet.

7. Krónikus betegség áll a háttérben

A hormonális egyensúlyhiány, a szívproblémák, a tüdőbetegségek, az autoimmun betegségek és a rák mind okozhatnak kóros fáradtságérzetet, mondja Dr. Cutler.

Ha egy idősebb felnőtt ok nélkül sokat alszik, vagy általában gyenge, és semmihez sincs energiája, az egy súlyos, mögöttes egészségügyi probléma jele lehet, illetve egy olyan egészségügyi problémáé, amelyet nem jól kezelnek.

Hogyan kezeljük az időskori extrém fáradtságot?

“A kezelés általában a fáradtság tünetét okozó alapbetegség kezelését foglalja magában” – magyarázza Dr. Cutler.

A tápanyaghiány okozta fáradtság például javulhat, ha az illető elkezd megfelelő mennyiségben hozzájutni a szükséges vitaminhoz vagy ásványi anyaghoz. Az alvási apnoe okozta fáradtság általában megszűnik, ha kezelik a légzési zavarokat.

Az életmódbeli változások támogató szerepet játszanak. A rendszeres testmozgás, különösen azok, amelyek az egyensúlyra és a légzésgyakorlatokra összpontosítanak – például a tai chi vagy a jóga, felpezsdítők lehetnek. Az orvos szerint, a nappali szunyókálás idejének csökkentése is segít, mert a hosszabb szundítások megnehezíthetik az éjszakai pihenést.

Amennyiben túl fáradtnak érzed magad, mindenképp kérj segítséget. Az, hogy megerőlteted magad, csak tovább fokoz a kimerültségeden.

Mikor hívj orvost?

Az NIA ajánlása szerint, akkor ajánlott szakértői tanácsot kérni, ha a folyamatos fáradtság egy-két hétnél hosszabb ideig fennáll. Amennyiben valamilyen egészségügyi probléma áll mögötte, nem fog elmúlni magától. Mi több, egyéb panaszokat is okozhat, mint például az ingerlékenység, koncentrációs nehézségek vagy fejfájás, ami által már ahhoz sem lesz kedved, amit egyébként szívesen csinálsz, figyelmeztet Dr. Cutler. Forrás