Menü Bezárás

Vöröshagyma, lila hagyma, fokhagyma, gyöngyhagyma – mindegyik jó az egészségre

A hagymát az egész világon kedvelik és szeretik. Többféle színű és fajtájú hagyma létezik, egy azonban közös bennük: egészségesek. A hagymával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatait, javítja a hangulatot, fenntartja a haj és a bőr egészségét. A hagyma nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, biotint, folátot, krómot és kalciumot is. Ezeken kívül van még benne B6-vitamin, mangán, kálium és réz is.

Egyes tanulmányok kifejezetten a hagyma rákellenes hatásairól számoltak be. Ez annak köszönhető, hogy a hagyma nagyon nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. A rendszeres hagymafogyasztás megakadályozza a rákos sejtek szaporodását, sőt az apoptózist, azaz a rákos sejtek pusztulását idézi elő.

A hagymában nagyon sok élelmi rost, azaz inulin található, amely egy kiváló prebiotikum. Az inulin elősegíti a bélben jelenlevő probiotikumok elszaporodását és ezzel a bél egészségét támogatja meg. Ily módon a hagyma alkalmas székrekedési problémák kezelésére, a vércukorszint szabályozására, a csont ásványi sűrűségének javítására.

A hagyma nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Kvercetintartalma is kiemelkedő, ami szintén egy szuper antioxidáns. A hagyma csökkenti a szabad gyökök okozta káros hatásokat, illetve a fizikai stressz okozta negatív hatásokat is. A hagyma egyik bioaktív összetevője az allicin, amely segít a csont kollagénjének a megerősítésében. Éppen ezért a rendszeres fogyasztása elengedhetetlen azon nők számára, akiknél fennáll a csípő- vagy csonttörés kockázata.

A hagymában lévő kvercetin a szív egészségére is nagyon jó hatással van. Gyulladást is csökkent, de a vérnyomás szabályozásában is aktívan részt vesz, illetve nagy szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében.

A hagymában egy alináz nevű enzim is megtalálható, amely aktívan közreműködik a koleszterinszint csökkentésében és ezzel a hatással jelentősen javítja a szív egészségét.

A hagyma számtalan kénvegyületet is tartalmaz, amelyek a hirtelen vércukorszint-változásokat, azaz -emelkedéseket és -csökkenéseket korrigálják. A hagyma ezen kívül élelmi rostokban is rendkívül gazdag, amelyek az emésztésre vannak jó hatással. Antioxidánsai pedig a hasnyálmirigyet befolyásolják az inzulin szintézisében, illetve megakadályozzák a vércukorszint drasztikus emelkedését is.