Menü Bezárás

A 18 éves lány minden megtakarított pénzét elveszítette, egy sima telefonhívás után

Egy ausztrál tinédzser pillanatok alatt elveszítette minden megtakarított pénzét, miután egy telefonos csalás áldozata lett. A fiatal lány 37 ezer dollárt veszített, és most igyekszik óvatosságra inteni másokat azzal, hogy elmeséli a történetét.

A 18 éves Aurora Casilli 14 éves kora óta dolgozott részmunkaidős állásokban, hogy félre tudjon tenni egy saját otthonra. Sőt, egy ponton három különböző munkája is volt, hogy növelni tudja a megtakarításait. Miután azonban egy telefonos átverés áldozata lett, minden munkája kárba veszett.

„Soha nem gondolod, hogy ilyesmi megtörténhet veled” – magyarázta a lány. „Teljesen összetörtem. Egész életemben keményen dolgoztam, egy saját házra spóroltam. Amíg a barátaim szórakozni jártak, és különböző dolgokat, például ruhákat, sminket vásároltak, addig én a jövőmre spóroltam. Most nincs semmim. Mindent elölről kell kezdenem.”

2022. december 3-án Aurora aggasztó szöveges üzenetet kapott, ami látszólag a bankjától érkezett, és az állt benne, hogy valaki megpróbált átutalni egy összeget a számlájáról. Az üzenet meggyőzőnek tűnt, mivel ugyanarról a számról érkezett, mint a korábbi, valóban a banktól származó üzenetek, és a lány nem gyanakodott. A csalók gyakran alkalmazzák ezt a technikát potenciális áldozataik átverésére.

Az üzenetben az állt, hogy hívja fel a megadott telefonszámot, ha nem engedélyezte az átutalást, és mivel Aurora pánikba esett, nem gondolkozott sokáig, hanem felhívta a számot. „Otthon voltam, és épp reggelizni készültem, amikor megkaptam az üzenetet” – mondta. „Pánikba estem, amikor elolvastam. Az volt az összes megtakarított pénzem, és azt hittem, valaki megpróbálja jogtalanul átutalni azt a számlámról. Úgy tűnt, a szöveg az NAB-tól (National Australia Bank) származik, mert ugyanarról a számról jött, a banktól kapott korábbi üzenetek alatt jelent meg. Hitelesnek tűnt a dolog, úgyhogy gyorsan, pánikszerűen telefonáltam.

A 18 éves lány minden megtakarított pénzét elveszítette, egy sima telefonhívás után
Fotó: Aurora Casilli

Ha egy véletlenszerű, ismeretlen számról jött volna az üzenet, nem telefonáltam volna. De az egész nagyon valódinak tűnt” – magyarázta Aurora. Azt is hozzátette, hogy amikor felhívta a megadott számot, ugyanazt a várakoztató zenét hallotta, mint korábban, ha a bankkal beszélt, és ugyanazokat a lépéseket kellett megtennie. Ráadásul körülbelül egy óra hosszat várakoztatták, ami csak növelte a helyzet hitelességét.

Ezután egy „profi és udvarias” férfihang szólt bele a telefonba, kifogástalan brit akcentussal. „Úgy hangzott, mint bármelyik átlagos banki alkalmazott. A hírekben arról lehet hallani, hogy a csalók más országokból származnak, és tört angolsággal vagy rossz akcentussal beszélnek. De ez a férfi brit akcentussal beszélt, és teljesen professzionálisnak hangzott. Nem tűnt gyanúsnak” – idézte fel Aurora a beszélgetést.

A férfi azt tanácsolta neki, hogy a biztonság kedvéért utalja át a teljes megtakarítását egy másik számlára, amit állítólag ott helyben létrehozott a számára. A lány minden pénzét, összesen 36 561,37 dollárt utalt át a másik számlára, majd a férfi mindössze másodpercekkel azután, hogy a tranzakció megtörtént, letette a telefont. Amikor Aurora ellenőrizte az új számlaszámot, rájött, hogy az valójában egy Commonwealth Bank számla, nem pedig NAB. Ekkor jött rá, hogy valami nincs rendben.

„Visszahívtam ugyanazt a számot, és megkérdeztem a férfit, akivel korábban beszéltem, hogy miért utaltatta át velem a pénzt egy Commonwealth számlára. De újból letette a telefont. Ekkor értettem meg, hogy átvertek.”

A 18 éves lány minden megtakarított pénzét elveszítette, egy sima telefonhívás után
Fotó: Aurora Casilli

Aurora megpróbálta visszaszerezni a pénzét, és kapcsolatba lépett mindkét bankkal, de már késő volt, az átutalás megtörtént, és nem tehetett semmit. „Órákig telefonáltam, próbáltam elérni a Commonwealth Bankot, az egész nagyon stresszes volt, aztán a végén azt mondták, hogy gyakorlatilag semmit nem tehetek. Miután a pénzt kivették a számláról, már késő. Fogalmam sincs, mi történt a pénzemmel.”

A lány azt is elmondta, hogy rendkívül hálás barátjának, a 21 éves Matthew-nak, aki mindkettőjük megélhetési költségüket fedezte közös otthonukban, és támogatta őt ebben az elkeserítő helyzetben.

Az NAB is megvizsgálta az esetet, miután Aurora felvette velük a kapcsolatot, de január 3-án értesítették a lányt, hogy nem vállalnak felelősséget a történtekért, mivel Aurora engedélyezte a tranzakciót, és semmi nem utal arra, hogy a bank hibázott volna. Felajánlottak ugyan 3 ezer dollárt jóindulatú gesztusként, de a tinédzser visszautasította a felkínált összeget, és azt mondta, csak szeretné felhívni az emberek figyelmét, hogy másokkal ne történhessen meg ugyanez.

„Ha velem megtörténhet, bárkivel megtörténhet. Nagyon ijesztő, mire képesek a csalók.” – mondta. „Úgy gondolom, hogy a banknak felelősséget kellene vállalnia, és több biztonsági intézkedést kellene bevezetniük, hogy az ügyfeleiket ne csaphassák be. Őszintén szólva összetört a szívem, és remélem, senki másnak nem kell ezt átélnie” – tette hozzá.

Chris Sheehan, a NAB csalásokkal kapcsolatos nyomozásokért felelős csapatának vezetője fokozott éberségre figyelmeztette az ügyfeleket, és elmondta, hogy az elmúlt években valóban jelentősen megnövekedett a csalások száma.

„Ilyen esetekben, ha egy ügyfél szöveges üzenetet vagy hívást kap, az azt jelenti, hogy egy bűnöző „meghamisította” a számunkat, és kiadja magát a bank alkalmazottjának. De az NAB rendszerét semmilyen módon nem törték fel.” Azt is elmondta, hogy a banki alkalmazottak soha nem fogják arra kérni az ügyfeleiket, hogy frissítsék vagy fedjék fel személyes vagy banki adataikat egy szöveges üzenetben vagy e-mailben, ahogy arra sem szólítják fel őket, hogy utalják át a pénzüket egy másik számlára a biztonság kedvéért.