Menü Bezárás

A Goji bogyó gyógyhatása

A goji bogyó (Lycii fructus) az ördögcérna (Lycium) nemzetségbe tartozó egyes fajok ehető terméseinek neve. Angol wolfberry nevének magyar fordítása révén nevezik farkasbogyónak is. Az Ázsiából, főként Kínából származó aszalt gyümölcsöket gyógyhatása miatt fogyasztják.

A Goji bogyó a kínai történelem egyik legnagyobb titka. A Goji bogyó legendája ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, és azon kevés növények közé tartozik, amelyek C-vitaminban, valamint vasban is gazdagabbak, mint mások. A Goji bogyó rendkívül gazdag C-vitamin és A-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súlyarányosan, mint a narancs. Az A-vitamint is nagy mennyiségben tartalmazza, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű.

A Goji bogyó továbbá B1-, B2-, B6- és E-vitamint is tartalmaz, amelyek mind-mind antioxidánsok. Több B1-vitamint tartalmaz, mint a barna rizs, több B3-vitamint, mint az élesztő, több kálciumot, mint a nyers karfiol, több káliumot, mint a kelbimbó, a brokkoli és a banán, és több béta-karotint, mint a nyers spenót vagy a sárgarépa.

A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rákbetegek gyógyításában is alkalmazták. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt is korrigálja, melynek köszönhetően alacsony energiájú emberek, álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvedők jobban érzik magukat, ha Goji bogyót fogyasztanak.

A gyümölcs 18 aminosavat (többet, mint a méz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolén savat. Tanulmányok azt mutatják, hogy a Goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően több féle ráksejtet is elpusztíthat. Goji bogyó gazdag antioxidánsokban, és megszámlálhatatlan módon ösztönzi a szervezet vitalizálódását.

Támogatja a regenerációt, immunerősítő hatással bír, javítja az emlékezőképességet, fokozza a férfierőt, segít fenntartani az egészséges keringési rendszert, a látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterin szintet. Az emberi szervezet számára olyan ezekben a bogyókban rejlő titkok, melyeket rejtélyesen megőriztek őseink, és melyeket csak most fedezhetünk fel.

Gyógyhatásai az emberi szervezetre:

A Goji bogyó olyan gyógyhatásokkal bír, amelyek segítenek a következő betegségekkel való küzdelemben: szívbetegség, magas vérnyomás, túlsúly és cukorbetegség, rák, fertőzések, depresszió, álmatlanság, mérgező májbántalmak, gyulladásos betegségek, szemproblémák és ízületi fájdalmak.

Goji bogyó számos antioxidánst tartalmaz, ami segít a szabadgyökök elleni küzdelemben, amelyek sok különböző betegséget okozhatnak. Ezek a gyógyhatások többek között azért köszönhetők, mert a Goji bogyó rendkívül gazdag C-vitamin és A-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súlyarányosan, mint a narancs. Az A-vitamint is nagy mennyiségben tartalmazza, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű.

A Goji bogyó továbbá B1-, B2-, B6- és E-vitamint is tartalmaz, amelyek mind-mind antioxidánsok. Több B1-vitamint tartalmaz, mint a barna rizs, több B3-vitamint, mint az élesztő, több kálciumot, mint a nyers karfiol, több káliumot, mint a kelbimbó, a brokkoli és a banán, és több béta-karotint, mint a nyers spenót vagy a sárgarépa. A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rákbetegek gyógyításában is alkalmazták.

A távol-keleti medicinában a chi-hiányt is korrigálja, melynek köszönhetően alacsony energiájú emberek, álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvedők jobban érzik magukat, ha Goji bogyót fogyasztanak. A gyümölcs 18 aminosavat (többet, mint a méz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolén savat, amelyek segíthetnek a szervezet egészségének megőrzésében.