Menü Bezárás

Az agy-, immunrendszer- és szíverősítő szőlő

A természetes gyógymódok eszközei lehetnek a gyógynövények, a fűszerek, a zöldségek és a gyümölcsök is. A szőlőt például már évezredek óta alkalmazzák mint a természet remek gyógyszerét. Ez a gyümölcs rengeteg olyan jótékony vegyületet tartalmaz, amely nagyon sokat segíthet az egészség megőrzésében. Mutatjuk is, hogy miért együnk az őszi szezonban annyi szőlőt, amennyit csak tudunk.

A szőlő jó káliumforrás. Egy olyan tápanyag, amely segít a szervezetben a folyadékot egyensúlyba hozni. A kálium segít a magas vérnyomás csökkentésében, illetve minimalizálhatja a szívbetegségek és a stroke kockázatait.

A szőlőmag E-vitaminban is bővelkedik, amely segíti, hogy a bőr sima és hidratált maradjon. A szőlőben olyan egyéb vegyületek is megtalálhatók, amelyek segíthetnek a pattanások megelőzésében, fokozzák a fejbőr véráramlását, ez pedig egészségesebb hajat tesz lehetővé.

A szőlő segíthet a súlyfelesleg leadásában is, ugyanis egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely megakadályozza a sejtek zsírraktározását, illetve a vegyület hatására a test zsírsejtjei gyorsabban is felbomlanak.

A gyümölcs enyhíti a szervezetben kialakuló gyulladást, és segít megvédeni a sejteket a károsodásoktól. A szőlő rendszeres fogyasztása megelőzheti vagy késleltetheti az olyan gyakori szembetegségeket, mint a szürkehályog és a glaukóma.

A szőlőben található egy rezveratrol nevű vegyület is, amely segít az immunrendszer megerősítésében, a szervezet baktériumokkal szembeni védelmében. A rezveratrol felgyorsítja a sebek gyógyulását is, és segít a bakteriális fertőzések megelőzésében.

Az életkor előrehaladtával gyakori a sejtek – köztük az agysejtek – pusztulása. Azonban a rezveratrol megakadályozhatja ezeknek a sejteknek a pusztulását, illetve azt is meggátolja, hogy káros plakkok alakuljanak ki az agyban.

A szőlő magas víztartalommal bír, ami elősegítheti az emésztőrendszer jobb működését. Oldhatatlan rostokban is bővelkedik, ami lágyabb székletet eredményez.

A szőlőhéjnak igen magas a melatonintartalma. Ez egy olyan vegyi anyag, amely jobb alvást biztosít. A melatonin csökkenti az álmatlanságot és segít a hangulat stabilizálásában is.

A szőlőnek alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet. A kék szőlő polifenolokban is bővelkedik, amelyek segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

Kutatási eredmények szerint a szőlőben található antioxidánsok megakadályozhatják vagy késleltethetik a rákos sejtek növekedését. Az eredmények szerint védelmet jelenhet a szájüregi, a tüdő-, a hasnyálmirigy-, a prosztata- és a vastagbéldaganattal szemben.