Menü Bezárás

Érdekes tények az állatokról, amiről korábban nem tudtunk

A Föld bolygón nagyjából 8,7 millió különböző állatfaj él, melyek mindegyike egyedülálló, saját szokásokkal és jellemzőkkel bír.

Cikkünkben néhány olyan érdekes tényt gyűjtöttünk össze, melyekre a legújabb kutatásoknak és felfedezéseknek köszönhetően derült fény.

A vidráknak van a legdúsabb bundájuk a világon. Becslések szerint négyzethüvelykenként körülbelül egymillió szőrszál található a testükön. A szőrük 2 rétegből áll és úgy van kialakítva, hogy egy levegőréteget tartson a bőrük felett, megvédve azt a nedvesedéstől.

Closeup of a cute arctic sea otter relaxing in the water

Az elefántok képesek meghatározni egy ember nemét, életkorát, sőt még az etnikai hovatartozását is, pusztán a hangja alapján.

A cápáknak azonnal el kell úszniuk az anyjuk elől, amikor kikeltek a tojásból, máskülönben megeszi őket.

A lajhároknak akár egy teljes hónapig is eltarthat, amíg egy elfogyasztott levelet megemésztenek. Hetente egyszer mennek le a fáról, hogy elvégezzék a szükségleteiket.

Egyes teknősök a víz alatt is képesek lélegezni, ráadásul a fenekükkel. Ezt kloakális légzésnek hívjuk, és ennek köszönhetően akár egész télre képesek hibernálni magukat a víz alatt.

A szunda-szigeti lajhármaki az egyetlen mérgező főemlős. Ezeknek a makiknak egy mirigy található a felkarjukon (támadás vagy védekezés esetén teljesen bekenik vele magukat és a szájukba is jut), ami a nyálukkal kombinálva veszélyes méreganyagot képez.

A zebrák bőre öntisztító tulajdonsággal bír, mivel a tompa (koszos) fekete és fehér színek sokkal jobban vonzzák a bögölyféléket.

A rénszarvasok szemszíne az évszakoktól függően változik, így alkalmazkodik a környezeti fényviszonyok extrém változásaihoz.

Az embereknek körülbelül 9000 ízlelőbimbójuk van, a kutyáknak ezzel szemben csak körülbelül 1700. Ennek okán a kutyák például nem tudják megkülönböztetni a különböző húsfajtákat, de felismerik például a húsból és nem húsból készült ételeket.

Kiderült, hogy a mókusoknak nagyon erős anyai ösztöneik vannak. A kanadai Guelph Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy az anyamókusok akár az elhunyt családtagjaik árva kölykeit is képesek felnevelni.

A Leicester Egyetem kutatói szerint a tehenek több tejet adnak, ha közben lágy, nyugtató zenét hallgatnak.

A tevék púpjában nem víz, hanem zsír raktározódik, amelyre a meleg éghajlathoz való alkalmazkodás és az éhen- és szomjanhalás elkerülése miatt van szükségük.

Ha egy strucc veszélyben érzi magát, nem dugja homokba a fejét, hanem a földre dobja magát, és teljesen mozdulatlan marad – tulajdonképpen halottnak tetteti magát.

A kurtafarkú kenguruk szeretnek együtt lógni. Más emlősökkel ellentétben általában nem harcolnak egymással az élelemért vagy a nőstényekért.

A delfinek azon kevés állatok közé tartoznak, akik előjátékkal izgatják fel egymást közösülés előtt.