Menü Bezárás

Ha neked is van ilyen a szemed körül, ezt feltétlenül olvasd el!

A szem körüli sárgás lerakódás a magas koleszterinszint jele lehet. Az állapotot xanthelasma-nak is nevezik. Bár a szem körüli koleszterin-lerakódások nem feltétlenül jelentenek  mindig magas koleszterinszintet, mégis fontos, hogy megvizsgáltassuk a vérünket, mert sok más állapot tüneteként is megjelenhet.

A szem körüli koleszterin-lerakódások nem okoznak kellemetlenséget, de legtöbbször esztétikai problémát jelentenek. Ezek a foltok általában sárgás színűek és méretükben változóak. A szemek körül fordulnak elő, beleértve a szemhéjat, vagy akár a szemek sarkát is.

Ugyan ezek a szem körüli koleszterin lerakódások műtéttel eltávolíthatók, egyes esetekben mégsem javasolt – például ha a folt túl közel van a szemhez. Ráadásul hegeket hagyhat maga után. Az alábbiakban találsz néhány javaslatot, hogyan csökkentsd a koleszterin lerakódások megjelenését a szem körül.

A koleszterin lerakódások okai a szem körül

A szem körüli koleszterin lerakódások bárkinél előfordulhatnak, de gyakoribb az időseknél, és gyakran fordul elő a magas koleszterinszinttel rendelkezőknél. A szem körüli koleszterin-lerakódások egyéb okai közé tartoznak a rákos megbetegedések, a cukorbetegség, a primer biliaris cirrhosis és az anyagcserezavarok. Ezek a körülmények magasabb lipidszinteket eredményezhetnek a vérben, ezáltal hozzájárulva a koleszterin lerakódásához a szem körül.

Javaslatok a szem körüli lerakódások megszüntetéséhez

Ricinusolaj

A ricinusolajban levő sav csökkenti a szem körüli koleszterin lerakódások megjelenését. Márts egy vattakorongot tiszta hidegen sajtolt ricinusolajba, és alkalmazza az adott területre. Vagy dörzsöld be, vagy rögzítsd a vattakorongot a területre, hogy beivódhasson. Hagyd rajta éjszakára és reggel mosd le meleg vízzel.

Almaecet

Az almaecet csökkenti a koleszterinszintet, így rendszeresen fogyasztva csökkenti az LDL koleszterinszintjét. Áztass egy vattakorongot vízzel higított almaecetbe és alkalmazd a kérdéses területen.

Görögszéna mag

Éjszakára áztasd be a görögszéna magokat vízbe, és reggel az üres gyomorra fogyaszd el a keveréket a koleszterinszint csökkentése érdekében. A folyadékot a szemed köré is alkalmazhatod.

Vöröshagyma

Nyomj ki kevés levet a hagymából és keverd össze sóval. Hagyd pihenni néhány órát. Lefekvés előtt vidd fel a keveréket az érintett területre és hagyd rajta éjszakára vagy masszírozd a bőrödbe. A hagymalevet belekeverheted vízbe, hogy elfogyasztva csökkentsd a koleszterin szintet.

Banánhéj

Helyezd egy érett banán héjának belsejét a szemed körüli területre, és egy kötéssel rögzítsd oda, majd hagyd rajta éjszakára. Reggel távolítsd el a héjat és öblítse le a területet. Ismételje meg.

Koriander

Áztass be koriander magvakat, mintha teát készítenél kb. 10-15 percig és igyál a folyadékból naponta többször a koleszterinszint csökkentése érdekében.

Narancslé

Megállapították, hogy a narancslé napi fogyasztása segít az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében, ami pedig befolyásolja a szemek körüli lerakódások megjelenését.

Mandula

A diófélék fogyasztása javítja a koleszterin értékeket. Keverhetsz mandulaliszthez némi tejet és pasztát készítve belőle alkalmazhatod az adott területen.

Koleszterin lerakódások megelőzése

Ha csökkenteni szeretnéd a lerakódás megjelenésének esélyét, akkor fontos, hogy egészséges életmódot folytass. Ez magában foglalja az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást, a dohányzásról való leszokást, az egészséges testsúly fenntartását, a rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását, a tejtermékek fogyasztásának minimalizálását, az alkohol elkerülését és több gyümölcsöt és zöldség fogyasztását.